De warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel op gas en heeft het hoogste rendement. Een warmtepomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie om het huis te verwarmen. Meestal is het direct aangesloten op het cv-systeem.

Een warmtepomp draait op stroom: het stroomverbruik in huis neemt toe, het gasverbruik neemt af. Wanneer je de benodigde stroom zelf opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, ben je nog milieuvriendelijker bezig (lagere CO₂-uitstoot).

Er zijn drie soorten:

  • Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en het warme water in de badkamer en keuken. Als je dan ook elektrisch kookt, woon je zonder aardgas. Deze warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric genoemd.
  • Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Hij zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis, de cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is en zorgt voor je warme water. Het is een tussenstap naar wonen zonder aardgas.
  • Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt.

De prijzen verschillen sterk per type. Reken op € 5.000,- voor een hybride warmtepomp tot € 25.000,- voor een grond-warmtepomp. De terugverdientijd ligt tussen de tien en vijftien jaar.

Zonneboiler

De zonneboiler bestaat uit een boiler en zonnecollector (lijkt een beetje op een radiator) waarin water en antivries zitten. Deze plaats je op het dak waar de zon hem verwarmt. De verwarmde vloeistof loopt vervolgens naar de boiler, waar de warmte wordt afgegeven aan het water. Dit water verwarmt het huis en zorgt voor warm kraanwater. Het werkt zelfs op zonnige winterdagen, maar houd er rekening mee dat je deze investering pas na ongeveer twaalf jaar terugverdiend hebt. Een zonneboiler gebruik je in combinatie met een hr-ketel op gas of op een warmtepomp. Op deze manier krijgt de zonneboiler hulp, zodra de temperaturen dalen.

Elektrische kachel

Een elektrische kachel verbruikt veel energie. Het wordt eigenlijk alleen gebruikt en aangeraden voor ruimtes waar je kort verblijft of bijvoorbeeld als bijverwarming van een (kleine) kamer gedurende strenge winterdagen. Het voordeel van een elektrisch systeem is de lage kostprijs. Maar dat voordeel wordt door het gebruik snel teniet gedaan. Een elektrische kachel heeft gemiddeld een vermogen van 2.000 tot 3.000 watt. Dit hoge wattage kan voor een fikse rekening zorgen. Stel dat je een elektrische kachel gedurende een jaar twee uur per dag aanzet, dan betaal je ongeveer € 300,-. Dat komt neer op € 0,45 tot € 0,50 per uur.