Als je een huis gaat kopen of verbouwen, dan heb je veel aan je hoofd. Maar het is slim om juist dan je huis energiezuiniger te maken. Samen met Milieu Centraal geven we je vijf redenen waarom.

 1. Je bent toch al bezig
  Het huis is leeg, er wordt toch al geklust en verbouwd, dus dit je kans om zonder extra gedoe je huis te isoleren en klaar te maken voor wonen zonder aardgas.
 2. Het kost minder
  Het is minder werk dus goedkoper om energiebesparing mee te nemen in een verbouwing die toch al gedaan wordt. En het is mogelijk om verbeteringen aan de woning in een slimme volgorde te doen (bijvoorbeeld eerst een voorzetwand met isolatie, en pas dan de afwerking).
 3. Je profiteert direct van de voordelen
  Door goed te isoleren woon je een stuk comfortabeler, gebruik je minder energie en stoot je daardoor minder CO2 uit. Meer comfort voor jezelf gaat hand in hand met iets goed doen voor het klimaat. Win-win dus.De maatregelen kosten geld. Maar bedenk: de energierekening is ongeveer een kwart van je woonlasten. Door nu iets meer te besteden aan de verbouwing van je (nieuwe) huis, dalen je energiekosten. Als er nog ergens isolatie ontbreekt of je hebt nog enkel glas, dan kan de besparing oplopen tot honderden euro’s per jaar. Ga je bijvoorbeeld in een hoekwoning van geen isolatie naar spouwmuurisolatie en goede isolatie van de vloer, dan bespaar je per jaar zo’n € 800,-.
 4. Er zijn handige financieringsopties
  Bij het af- of oversluiten van je hypotheek mag je extra lenen voor energiebesparende maatregelen: tot 6% van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000,-. Voor € 9.000,- heb je in een gemiddelde eengezinswoning bijvoorbeeld tien zonnepanelen, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Je hoeft de maatregelen niet meteen uit te voeren, een voorlopig plan is voldoende. Het geld komt dan in een energiebespaarbudget en wordt uitgekeerd wanneer je maatregelen genomen hebt. Niet elke geldverstrekker biedt deze optie. Vraag je adviseur of hypotheekverstrekker hiernaar.
 5. Je huis wordt meer waard
  Energiebesparende maatregelen dragen bij aan de waarde van je huis. Huizen met een zuinig energielabel worden sneller en voor meer geld verkocht.

Bekijk hier de ervaringsvideo

Aan welke maatregelen kun je denken als je een nieuw huis koopt?

De mogelijkheden hangen af van het bouwjaar van je woning. In een ouder huis is veel te winnen door de ‘schil’ van je huis te isoleren, zoals je buitenmuren, dak, ramen en vloer. In een nieuwer huis kun je kijken naar het verbeteren van de bestaande isolatie of duurzamere technieken om je huis te verwarmen.

Tot 1975: isoleren van vloer of buitenmuur
Huizen van voor 1975 zijn bij de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Vaak is er later nog wel isolatie aangebracht, zoals dakisolatie of dubbel glas. Vloerisolatie en isolatie van de buitenmuren ontbreken vaak nog. Spouwmuurisolatie plus vloerisolatie is dan een slimme eerste stap, met twee maatregelen kun je profiteren van de subsidie voor isolatie.

1975 tot 1992: isolatie verbeteren
Huizen van tussen 1975 en 1992 hebben deels matige isolatie. De ramen in de slaapkamers hebben enkel glas. Vloerisolatie ontbreekt soms. Vloer en ramen isoleren met HR++ glas of triple glas is een goed startpunt. Matige isolatie kun je het beste verbeteren als je gaat verbouwen.

Vanaf 1992: mogelijk geschikt voor een (hybride) warmtepomp
Huizen met dit bouwjaar hebben redelijke tot goede isolatie. Alleen bij vloerverwarming is extra vloerisolatie nodig. Bij een verbouwing kun je dubbel glas vervangen voor HR++ of triple glas. Je kunt je huis nóg energiezuiniger maken met een warmtepomp.

Betere en energiezuinige ventilatie
Goed ventileren is belangrijk voor gezonde lucht in huis. Ventileren kost energie, maar is geen energieverspilling. Ventilatie-units met terugwinning van warmte, ventilatie met vraagsturing en roosters die zich aanpassen aan de winddruk zorgen voor minder verlies van warmte.

Zonnepanelen of zonneboiler op je dak
Voor zonnepanelen of een zonneboiler is de richting, helling en mate van schaduw op je dak van belang. Ligt je dak op het zuiden en valt er weinig schaduw op je dak? Dan kunnen deze maatregelen je veel voordeel opleveren.

Doe de check op www.verbeterjehuis.nl
Weten wat jij in je nieuwe huis kunt aanpakken? Doe de check op www.verbeterjehuis.nl. Beantwoord een paar vragen en krijg inzicht in de maatregelen, wat het kost en oplevert.

Aan welke maatregelen kun je denken als je gaat verbouwen?

Als je voor een grote verbouwing staat, is het slim om met een aannemer of architect vooraf te bespreken welke duurzame keuzes je kunt maken. Denk aan betere isolatie, zuinige verlichting en verwarmen zonder aardgas. Daarmee bereid je je voor op de toekomst. Waar let je op?

Isoleer je aanbouw goed
Bij een aanbouw is isolatie een aandachtspunt. Zorg voor zeer goede isolatie in het dak en de buitenmuren van de aanbouw. Dit is niet alleen comfortabel, het bespaart ook energie. Leg ook vloerverwarming aan en isoleer de vloer goed. Als je wilt, is dit een goed moment om ook in de rest van de woonkamer vloerverwarming en –isolatie aan te brengen.

Kies voor isolatieglas bij schilderen of vernieuwen van kozijnen
Ook als je je kozijnen schildert of vervangt kun je slimme stappen zetten. Vervang bij schilderwerk gewoon dubbel glas door het veel beter isolerende HR++-glas. En kies bij vervanging voor isolerende kozijnen met triple (echt, drievoudig!) glas.

Ga over op inductie in je nieuwe keuken
Een nieuwe keuken gaat vaak samen met nieuwe apparaten. Niet alleen de cv-ketel, ook het gasfornuis gaat verdwijnen. Kies voor koken met een stekker. Een inductiekookplaat is snel warm en makkelijk schoon te maken. Laat in je meterkast meteen ook een extra stroomgroep aanbrengen voor een warmtepomp/zonnepanelen.

Bespaar in je nieuwe badkamer met warmteterugwinning
Een nieuwe badkamer maak je duurzaam én comfortabel met een douche-wtw. Hiermee gebruik je de warmte van het wegstromende douchewater om het aangevoerde, koude water alvast op te warmen. Zorg ook voor goede isolatie en installeer een waterbesparende douchekop.

Ga over de top met je zolderkamer of dakkapel
Ga je op zolder verbouwen, dan is dat het perfecte moment om het dak te isoleren of de bestaande isolatie te verbeteren. Let ook bij een dakkapel op de isolatie van het glas en de kozijnen, anders verlies je alsnog veel warmte. Leg ook meteen zonnepanelen of een zonneboiler op je dak, of maak alvast de benodigde leidingen en bevestigingspunten.

Meer weten? Kijk op www.verbouwwijzer.nl van Milieu Centraal.