Ieder huis hangt er vol mee: schakelmateriaal. Alhoewel we het dagelijks gebruiken, zijn we er vrijwel nooit bewust mee bezig. Maar, wat is schakelmateriaal nou precies? En waar moet je opletten bij het kopen ervan? Je leest het allemaal in dit artikel.

Het nut van schakelmateriaal

Schakelmateriaal is een verzamelterm voor onder andere lichtschakelaars, dimmers en stopcontacten. Oftewel: elementen die betrekking hebben op stroomvoorziening. Deze elementen worden in veel woningen dusdanig buiten het zichtveld weggewerkt, dat ze enkel als gebruiksvoorwerpen fungeren. Je merkt pas de waarde ervan op als de elementen niet (meer) naar behoren werken.

Het aanschaffen van schakelmateriaal

Er zijn een aantal zaken om op te letten als je nieuw schakelmateriaal aan wilt schaffen. Ten eerste bestaat schakelmateriaal uit twee onderdelen: het basiselement (het stopcontact, de schakelaar of de dimmer zelf) en de afdekplaat ter afwerking. Het is van belang dat deze twee onderdelen van hetzelfde merk zijn, bijvoorbeeld van Jung schakelmateriaal. Als je dit niet doet, loop je het risico dat het basiselement en de afdekplaat niet goed op elkaar aansluiten. Aangezien er ook vaak verschillen zijn per (stijl)serie, is het eveneens verstandig schakelmateriaal uit één serie aan te schaffen.

Het aanbod in schakelmateriaal

Het aanbod in schakelmateriaal is breed. Wat betreft het aanbod in stopcontacten, kun je kiezen voor stroompunten met- en zonder randaarde, USB-toegang en kinderbeveiliging. Met betrekking tot de schakelaar zelf, worden onder andere opties met oriëntatielicht, bewegingsmelder, wisselschakelaar, kruisschakelaar, meerdere-standen-schakelaar, op- en neer schakelaar of trekschakelaar geboden. Daarnaast is het van belang om in (mogelijke) vochtige ruimtes of buitenshuis (spat)waterbestendig schakelmateriaal te gebruiken. Er is dus ontzettend veel te kiezen als je op zoek bent naar geschikt schakelmateriaal

Het installeren van schakelmateriaal

Het is in veel gevallen niet direct nodig om een elektricien in te schakelen voor de installatie, het vervangen of de reparatie van schakelmateriaal. Een doe-het-zelver met een beetje kennis van zaken op gebied van elektriciteit zal uitstekend in staat zijn om op een veilige manier het schakelmateriaal te kunnen plaatsen en te vervangen.