Is je ontwerp klaar dan kun je overgaan tot de aanleg van je tuin. De beste tijd hiervoor is vroeg in het voorjaar of in het najaar. Hoeveel tijd en geld er gaat zitten in de aanleg van je tuin is afhankelijk van de grootte van de tuin, je ontwerp en of je hiervoor een hovenier inschakelt.

Wanneer je de aanleg van je tuin door een hovenier laat doen, kun je op de kosten besparen door mee te helpen. Zo kun je prima zelf de oude beplanting en bestrating verwijderen en afvoeren, of materialen aangeven zoals tegels of houtvlonders bij het leggen van het terras. Bespreek vooraf met je hovenier wat je allemaal kunt doen om de kosten te beperken. Een hovenier vraagt gemiddeld € 35,- tot € 55,- per uur.

De eerste stap van je tuinaanleg is het leeghalen van de oude tuin. Vervolgens moet de grond klaargemaakt worden. Dat betekent meestal dat er vruchtbare tuinaarde en eventueel zand voor de bestrating gestort moeten worden. Heb je te maken met bekabeling die moet worden aangelegd voor verlichting, dan is dat de volgende stap. Daarna begin je met de bestrating en de schutting(en) en eventuele andere omheiningen als een poort. Tot slot de beplanting; alle struiken, planten en het gras kunnen geplant worden.

Tuinrenovatie

Zie je het niet zitten een compleet nieuwe tuin aan te (laten) leggen vanwege de kosten of omdat het te ingrijpende werkzaamheden zijn, dan kun je wellicht ook volstaan met een tuinrenovatie. Door bijvoorbeeld goed te snoeien in een verwaarloosde tuin, het onkruid te verwijderen, kapotte schuttingen te herstellen en een nieuw terras aan te leggen, heb je al een heel andere tuin. Of misschien wil je bepaalde struiken verwijderen en vervangen door andere. En met nieuwe tuinmeubels ziet het er natuurlijk ook meteen anders uit. Wil je de tafels lekker buiten kunnen laten staan, dan zijn teak tuintafels aan te raden.

Een tuinarchitect en/of hovenier inschakelen

Het inschakelen van een hovenier of tuinarchitect lijkt op het eerste gezicht misschien een prijzige aangelegenheid. Maar zoals al eerder vermeld, kan het je op lange termijn een hoop kosten en rompslomp schelen. Een goed doordacht ontwerp is toekomstbestendig en geeft je veel plezier.

In Nederland is de titel tuin- en landschapsarchitect overigens een beschermde titel. Dat betekent dat een tuinarchitect verplicht is om ingeschreven te staan in het zogenaamde architectenregister. Voor hovenier of tuinontwerper hoef je niet in een register te staan. Het wil niet zeggen dat een tuinontwerper geen goed werk zou kunnen leveren, maar voor het beroep tuinarchitect bestaan alleen opleidingsmogelijkheden op universitair niveau. Op hbo-niveau is er sprake van tuininrichting en niet van architectuur.

Gemiddeld betaal je voor een tuinontwerp voor een tuin tot honderd vierkante meter € 250,- tot € 550,-. Dit loopt stapsgewijs op tot zo’n € 1.000,- voor een tuin van 400 tot 800 vierkante meter. Wil je tevens een beplantingsplan, dat wil zeggen dat de tuinarchitect ook alle planten voor je uitkiest, dan komt er nog ongeveer 50 % van de ontwerpkosten bij. Wil je toch op de kosten van een tuinarchitect besparen, dan kun je eens informeren bij een tuincentrum in de buurt om daar een ontwerp te laten maken. Zo’n ontwerpservice is meestal goedkoper en doordat zij ook de materialen voorhanden hebben, weet je direct de totaalprijs.