Het besparen van energie kun je eigenlijk zien als een win-win situatie. Je hebt namelijk niet alleen minder energiekosten, maar je zorgt ook voor een beter milieu. Maar hoe bespaar je nu energie? Wij geven je een aantal tips.

Kies voor LED verlichting

LED verlichting is niet alleen een stuk milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld gloei- of halogeenlampen, maar besparen ook veel meer energie en gaan langer mee. Dat betekent dat zo’n duurdere LED lamp ook weer snel is terugverdiend. LED lampen zijn te verkrijgen in allerlei vormen en maten, wat betekent dat er altijd wel iets tussen zit wat bij je past. Bijvoorbeeld LED strips, dimbare LED verlichting of een led tl armatuur.

Voorkom sluipverbruik

Wist je dat een apparaat ook energie verbruikt wanneer deze op stand-by staat? Dat kan wel oplopen tot 75% van zijn energie. Brand het lampje van de televisie nog, of voelt een lader in het stopcontact nog warm aan zonder dat er een apparaat aan zit? Haal de stekkers dan uit het stopcontact of zet de apparaten helemaal uit. Of koop een stekkerdoos met een schakelaar, zodat je in een keer meerdere apparaten uit kunt zetten.

Koop energiezuinige apparaten

Is bijvoorbeeld de wasmachine of de vaatwasser aan vervanging toe? Ga dan voor een apparaat dat energiezuinig is. Hoeveel een apparaat verbruikt, kun je zien aan het energielabel. Kies voor A+++, dit zijn de meest energiezuinige apparaten. Meestal wordt gedacht dat A+ al energiezuinig is, maar wist je dat dit bij onder andere wasmachines, vaatwassers en koelkasten het laatste label in de markt is? Een apparaat met een hoger energielabel is wel wat duurder, maar dit verdien je snel terug in het stroomverbruik van het apparaat. Let daarnaast ook op het gebruik van het apparaat. Droog kleding in de zomer bijvoorbeeld buiten in plaats van in de droger.

Verbruik minder water

Verbruik je veel water? Dan is het slim om dit verbruik te verminderen, zodat je een lagere waterrekening hebt. Wanneer je minder warm water gebruikt, wordt ook de energierekening lager. Dat betekent dat je eigenlijk dubbel bespaart. Bespaar eenvoudig water door een energiezuinige douchekop te kopen, of door minder vaak of minder lang te douchen. Daarnaast zorgen ook een energiezuinige wasmachine en vaatwasser voor meer waterbesparing.