Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen op hun dak. Zonnepanelen wekken duurzame elektriciteit op en zorgen voor een besparing op je elektriciteitsrekening. Met tien zonnepanelen kan een gemiddeld huishouden haar hele elektriciteitsverbruik dekken. De investering verdien je in zo’n acht jaar terug.

Door zelf zonnepanelen te plaatsen kun je geld besparen. Heb je geen last van hoogtevrees, ben je een handige klusser en weet je hoe je de installatie op de meterkast aansluit, dan kun je dit prima zelf doen. Je kunt er ook voor kiezen een deel van de klus zelf te doen en de rest uit te besteden. In het kort zijn dit de stappen die je moet doorlopen:

  1. Uitzoeken hoeveel en welke soort zonnepanelen je wilt/ nodig hebt en wat ze zullen opbrengen
  2. De zonnepanelen, omvormer en materialen vergelijken en kopen
  3. De zonnepanelen naar je dak tillen en op hoogte monteren
  4. De bekabeling zelf aansluiten op de groepenkast.

Verschillende soorten zonnepanelen

In Nederland zijn er momenteel vier verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen verkrijgbaar:

Monokristallijn
Deze panelen hebben het hoogste rendement en zijn uitermate geschikt voor de kleinere daken omdat er minder vierkante meters van nodig zijn.

Polykristallijn
Deze hebben iets minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer ruimte op het dak geen rol speelt zijn deze soort de beste keuze omdat het goedkoper in aanschaf is in vergelijking met de monokristallijne variant.

Amorf silicium
Deze zonnepanelen zijn minder geschikt voor daken en worden vooral op voer- en vaartuigen gebruikt.

Glas-glas
Dit is een redelijk nieuw soort zonnepaneel. Glas-glas panelen hebben een langere levensduur en ze degraderen minder snel. Bij glas-glas zonnepanelen is de terugval in opwekcapaciteit niet zo groot en heb je na vijfentwintig jaar meer stroom kunnen opwekken. Deze panelen zijn duurder dan de andere soorten maar dat kun je dus compenseren met meer opbrengst en op termijn kun je ook winst maken.

Zonneboiler en zonnecollector

Een zonneboiler gebruik je voor het duurzaam opwekken van warm water (voor douchen en ruimteverwarming). Een zonneboiler bespaart op stookkosten en dus op je gasrekening. Een zonnecollector is een onderdeel van de zonneboiler. Dankzij de werking van een zonnecollector, kun je profiteren van warm water in elk seizoen. De zonnecollector moet op je dak geplaatst worden waar hij zonlicht opvangt en gebruikt voor het verwarmen van een vloeistof. De opgewarmde vloeistof gaat via een buizensysteem naar het voorraadvat dat gevuld is met leidingwater, waardoor het water wordt verwarmd. Wanneer de vloeistof in het buizensysteem is afgekoeld, wordt het weer teruggepompt naar de zonnecollector om opnieuw op te warmen.

Je kunt een zonneboiler zelf plaatsen. Je moet daarvoor wel met z’n tweeën zijn en een beetje handigheid hebben in het aanleggen van knel- of schroefkoppelingen. Het is niet nodig om een gat in het dak te maken! Het is wel raadzaam een steiger te huren om op veilige manier de boel te kunnen bevestigen.

Rendement

Een zonneboiler kost tussen de € 2.500,- en € 5.000,- en gemiddeld bespaar je met een zonneboiler € 80,- tot € 250,- per jaar op je gasrekening. Het rendement van een zonneboiler hangt af van welke soort zonneboiler je kiest (standaard, compact, combi, et cetera), de plaatsing (veel of weinig zon) en het gebruik (koppel je er enkel de kranen en douche aan of bijvoorbeeld ook de vloerverwarming).

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (Wattpeak). De opbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in kWh. Met een dak op het zuiden kun je jaarlijks gemiddeld 150 kWh per vierkante meter zonnestroom opwekken met zonnepanelen. De opbrengst van een dak op het oosten of westen is zo’n 125 kWh per vierkante meter. De afmetingen van een zonnepaneel zijn gemiddeld 1,65 x 1 meter en het standaard vermogen is 250 Wp. Per jaar levert een zonnepaneel gemiddeld 225 kWh zonnestroom op.  Het vermogen van zonnepanelen loopt ieder jaar een beetje terug. Dit is een normaal verschijnsel bij alle zonnepanelen. Fabrikanten van zonnepanelen garanderen een minimale opbrengst van 90% na tien jaar en 80% na vijfentwintig jaar. Deze minimale opbrengst is vastgelegd in de vermogensgarantie. Let wel, het werkelijke rendement is afhankelijk van het aantal panelen dat je plaatst, de hoek en de ligging van het dak en de stroomprijs.

Subsidies

Er zijn geen landelijke subsidies meer voor zonnepanelen, je kunt echter soms nog wel bij de gemeente waar je woont subsidies ontvangen. Op de website https://www.energiesubsidiewijzer.nl kun je precies bekijken wat in jouw situatie van toepassing is.