Alle soorten gordijnen op een rij!

Ben jij opzoek naar nieuwe gordijnen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Wij begrijpen je! Er zijn zo ontzettend veel soorten, maten, materialen en kleuren raambekleding. Om je op weg te helpen, vind je hier een overzicht van de functie van alle gangbare soorten gordijnen.

Klassieke gordijnen

We beginnen met klassieke, hangende gordijnen. Klassieke gordijnen bestaan uit grote lappen stof die aan een horizontale roede of rails worden bevestigd. Ze zijn te verkrijgen in allerlei verschillende kleuren, patronen, maten en diktes: van lichtdoorlatende vitrage tot verduisterende overgordijnen.

Rolgordijnen

Met hun strakke uitstraling zijn rolgordijnen ideaal als extra verduistering als aanvulling op klassieke gordijnen, maar ze kunnen natuurlijk ook los geplaatst worden. Rolgordijnen sluit je door ze naar beneden te rollen. Zo kun je zelf bepalen hoeveel licht en inkijk je binnenlaat. De keuze is reuze: van simpele enkele, transparante rolgordijnen tot chique, verduisterende duo rolgordijnen. Rolgordijnen zijn vooral populair in de keuken, vanwege de beperkte ruimte die dit soort gordijnen innemen.

Vouwgordijnen

Ook vouwgordijnen open je door ze van boven naar beneden te bewegen. Maar, zoals de naam al een beetje weggeeft, vouwt je dit type zich op in plaats van dat ze oprollen. Vouwgordijnen hebben een luxe uitstraling.

Plisségordijnen

Plisségordijnen zitten tussen rolgordijnen en vouwgordijnen in. Ze zijn gemaakt van een stuk stof die je horizontaal open en dicht vouwt. Bij het optrekken vouwt de stof zich als een harmonica dicht. Aangezien de plisségordijnen uit één lap stof bestaan, zijn ze lichtgewicht en lichtdoorlatent.

Jaloezieën

Jaloezieën zijn horizontale stroken, veelal gemaakt van aluminium of pvc. Je opent en sluit ze met een koord en je kunt spelen met lichtinval door de hoek van de stroken te veranderen met een tweede koord. Luxaflex is het bekendste merk jaloezieën. Vandaar dat jaloezieën in de volksmond ook wel luxaflex genoemd worden.

Lamellen

Lamellen – ook wel verticale jaloezieën genoemd – zijn verticale stroken van stof, kunststof of aluminium. De werking van lamellen is hetzelfde als die van horizontale jaloezieën. Lamellen zijn uitermate handig voor een schuifpui.