Wil je meer natuurlijk licht op de bovenverdieping in je huis, dan zijn dakramen een goede oplossing. Het zorgt ervoor dat je van een donkere ruimte een volwaardige extra kamer maakt. Je hebt keuze uit verschillende dakramen.

Tuimelramen
Dit worden ook wel wentelende dakvensters genoemd. Een tuimelraam kan 180 graden gedraaid worden en is voorzien van een ventilatierooster. Op die manier kun je ventileren zonder dat het raam open hoeft. Deze wentelende dakvensters zijn veilig voor kinderen en bovendien makkelijk aan de buitenkant te reinigen.

Valramen
Valramen worden ook wel kiepramen genoemd. Het zijn naar binnendraaiende ramen, dat wil zeggen dat het raam bij het openen naar binnen ‘valt’ en aan de bovenzijde open kiept. Een valraam kun je rechtstreeks in het kozijn plaatsen omdat het hang- en sluitwerk voorgemonteerd is.

Dakraam voor plat dak
Dakramen voor platte daken zijn soms ideaal om extra licht te creëren. Deze ramen liggen niet helemaal plat maar staan een beetje schuin zodat regen sneller afvoert. Je kunt kiezen voor een vast raam dat niet te openen is, of in het geval van dakkoepels en zogenaamde lichtstraten kun je kiezen voor een elektrisch te openen systeem, zodat het behalve licht ook frisse lucht kan binnenlaten. Verder zijn er zowel dakramen met vlak als gebogen glas.

Combinatie van dakvensters
Je kunt dakvensters met elkaar combineren om een extra groot raam te maken. Denk aan het naast of boven elkaar monteren van twee tuimelvensters. Het is tevens mogelijk door combinaties van vensters een mini-balkon te realiseren: een balkonvenster.

Balkonvenster
Een balkonvenster bestaat uit een uitzetbaar venster en een verticaal uitzetbaar element. Het gaat in twee delen open. Het is in feite een uitklapbaar mini balkon waarbij het onderste venster tegelijk dient als balustrade. Zo heb je het gevoel dat je buiten staat terwijl dit niet echt zo is. Wil je wel buiten kunnen staan, dan zijn andere constructies beter geschikt, zoals het dakterrasvenster.

Dakterrasvenster
Zelfs op een hellend dak kun je een dakterras/balkon maken. Je combineert hiervoor uitzetvensters met naar buiten scharnierende deurelementen. Voor dergelijke constructies heb je (waarschijnlijk) een bouwvergunning nodig omdat je het aanzicht van de gevel verandert en er een functieverandering ontstaat. Informeer bij je gemeente wat voor jouw huis van toepassing is.

Afwerking van het dakraam

Ga je voor een dakraam van hout of kies je voor kunststof? Er zijn ook dakramen met een houten kern die omhuld zijn met kunststof waardoor ze vrijwel onderhoudsvrij zijn. Vaak zie je een afwerking in witte acryllak met buitenprofielen van aluminium. Maar ook zink en koper behoren tot de mogelijkheden. Denk bij afwerking tevens aan veiligheid. De meeste dakramen voldoen aan weerstandsklasse twee en zijn daarmee niet inbraakgevoeliger dan andere ramen met veiligheidssloten. De speciale veiligheidssloten die in het venster zijn geïntegreerd voorkomen dat een raam geforceerd kan worden.

Dan is er nog de keuze uit diverse rolgordijnen zoals verduisterende gordijnen of buitenzonwering, waarbij het mogelijk is te kiezen voor een systeem dat op afstand bedienbaar is.

De isolatiewaarde van je dakvenster is ook van belang. Dakvensters zijn tegenwoordig standaard voorzien van hoogrendementsglas dat tevens zonwerend is.

Ventilatiemogelijkheden

De meeste dakvensters hebben ingebouwde ventilatieroosters die je met een eenvoudige handeling open of dicht kunt zetten. Er bestaan ook dakvensters met een zelfregulerend ventilatiesysteem. De hoeveelheid lucht die naar binnen komt wordt hierbij automatisch geregeld door een speciale klep in het dakvenster.