Wil je de binnenkant van je nieuwe woning er prachtig uit laten zien en optimaal benutten? Denk dan eens aan het inschakelen van een interieurarchitect. De interieurarchitect kan je adviseren over een indeling met behoud van de bestaande structuur van je huis, maar hij kan ook een interne verbouwing voorstellen. Het is maar net wat je zelf wil en wat het budget en de bouwkundige staat van het huis toelaat.

Wat doet een interieurarchitect?

Een interieurarchitect houdt zich bezig met alle aspecten van de binnenruimte en geeft vorm aan de leefomgeving. Hij kan een ruimte aan jouw wensen laten voldoen, door deze handiger in te delen. Denk vooral aan bouwkundige ingrepen, zoals het doorbreken van muren en verplaatsen van deuren. De interieurarchitect schakelt hierbij, waar nodig, een bouwkundige in, zodat de constructie van het gebouw niet wordt aangetast en alles veilig en volgens het boekje gebeurt. De kennis en kunde van een interieurarchitect is erg belangrijk.

6 tips voor het vinden van een interieurarchitect

  1. Kies voor een specialisatie
    Veel interieurarchitecten specialiseren zich op een bepaalde stijl of element. Gaat het dus enkel om een verlichtingsplan of nieuwe indeling van de keuken, let daar dan op bij je keuze. Er zijn natuurlijk ook interieurarchitecten met allround ervaring.
  2. Bekijk het portfolio
    Op de website van een interieurarchitect kun je meestal voorbeelden zien van voorgaande projecten. Op deze manier krijg je een indruk van het werk van de architect en zie je meteen of de stijl raakvlakken heeft met jouw wensen. Je kunt ook per mail om voorbeelden vragen.
  3. Werkwijze
    Bekijk of de interieurarchitect diverse opties aanbiedt. Kan hij bijvoorbeeld ook de bouwbegeleiding verzorgen? Maken ze een 3D visualisatie? En biedt hij een gratis introductiegesprek aan? Wel zo fijn, dan weet je of het wel of niet klikt.
  4. Vergelijk prijzen
    De kosten voor een interieurarchitect verschillen behoorlijk. Een zzp’er is over het algemeen minder duur, maar heeft het wellicht ook druk, zodat een reactie op jouw vraag langer duurt. Een architectenbureau heeft meerdere contactpersonen die jou zouden kunnen helpen. De kosten van een interieurarchitect zijn op 3 manieren te berekenen: Procentueel, Uurtarief of Prijs per vierkante meter. Houd rekening met de verschillende methoden bij het vergelijken.
  5. Garantieregeling
    Veel interieurarchitecten bieden een klanttevredenheidsregeling. Stel dat je niet tevreden bent met een ontwerp of plan, dan maken ze opnieuw een ontwerp, net zolang totdat het ontwerp naar jouw tevredenheid is. Bekijk van tevoren goed of de interieurarchitect een garantie biedt.
  6. In de buurt
    Kies, wanneer mogelijk, een interieurarchitect uit de buurt. Zij kennen de vakmensen en de bouwstijlen in de regio en ze weten de weg binnen de gemeente. Tevens bespaar je op reiskosten.

Wanneer je de interieurarchitect gevonden hebt die bij jou past, dan ga je vervolgens samen het traject samenstellen.

  • Quickscan
    Meestal begint de interieurarchitect met een bezoekje thuis om de woning te bekijken en om al meteen met ideeën te komen. Hiervan ontvang je vervolgens de schetsen.
  • 3D visualisatie
    Hiermee laat de interieurarchitect de tekeningen in 3D zien. Pas dan krijg je echt een goed beeld.
  • Contractvorming
    De interieurarchitect helpt je met het selecteren van aannemers die vervolgens offertes uitbrengen voor hun werkzaamheden. De architect zet de informatie en prijzen om in duidelijke taal en adviseert. Na de keuze stelt hij een contract voor je op.
  • Inkoop
    De interieurarchitect kan je helpen met de inkoop van bepaalde producten en tevens het contact onderhouden met de betrokken partijen.

Hou altijd vinger aan de pols. De interieurarchitect hoeft echt niet alles te doen. Overleg dus goed. Qua opties voor het interieur kun je zelf online al een hoop ideeën opdoen en voorleggen.