Tijdens wat grotere verbouwingen en tuinwerkzaamheden is het huren van een puincontainer een onmisbaar aspect voor een geslaagde verbouwing. Je gaat van te voren na welke inhoud de container minimaal moet bevatten en voor welke periode je de container exact huurt. Na het aflopen van de verhuurdatum komt het containerbedrijf vervolgens de container weer ophalen en voert het afval af. Klinkt logisch, maar hoe zit dat eigenlijk met de plaatsing van de puincontainer: op welke locaties mag je deze laten plaatsen rond je woning?

Container laten plaatsen

Voordat je een afspraak maakt met het containerverhuurbedrijf moet je nadenken over de plek waar de puincontainer geplaatst wordt. Is dit eigen terrein? Zorg dan dat de positie waar de container komt voldoet aan enkele voorwaarden:

  • Er zijn geen aanwezige obstakels, zoals paaltjes, bomen of andere zaken die de aflevering van de puincontainer belemmeren.
  • Zorg ervoor dat de puincontainer op een vlakke ondergrond geplaatst kan worden. Is dit lastig, omdat de ondergrond onverhard is, plaats dan gewoon wat rijplaten.
  • Eenmaal geplaatst is het meestal niet toegestaan om de container zelf nog te verplaatsen.
  • Ook ben en blijf je zelf verantwoordelijk voor de container op het moment dat deze geplaatst is. Treden er dus schadegevallen of, of letsel aan passanten dan ben jij verantwoordelijk.
  • Letsel kan al ontstaan door rondvliegend puin tijdens een storm bijvoorbeeld, maar ook een te volle container kan schade veroorzaken. Valt er puin van de container af, dan komen eventuele schade kosten voor eigen rekening; een punt om rekening mee te houden.
  • Stormt het tijdens jullie werkzaamheden en ben je bang dat er mogelijk puin zou kunnen wegvliegen? Plaats een groot, stevig net over de container en bind goed vast.

Container langs de openbare weg?

Soms is er geen andere mogelijkheid dan de puincontainer langs de weg te plaatsen, of op het trottoir. Niet ideaal natuurlijk, en ook niet zomaar toegestaan. Het is belangrijk om eerst jouw gemeente te benaderen voor toestemming. Het kan zelfs voorkomen dat je hiervoor echt een vergunning nodig hebt. Uiteraard wisselen de regels hierover per gemeente. Zorg dus dat je echt tijdig geïnformeerd bent, zodat je boetes en dergelijke voorkomt en de werkzaamheden stagnatie opleveren én je nodeloze kosten hebt gemaakt aan het huren van een container.

Vooral in binnensteden, waar je vaak te maken hebt met smalle straten en smalle trottoirs, is het plaatsen van een puincontainer iets waar een vergunning voor nodig is meestal, maar ook langs drukke wegen.

Tot slot

Huur de juiste puincontainer voor de werkzaamheden. Er zijn verschillende soorten containers te huur, denk hierbij aan puincontainers, restafvalcontainers, containers voor grond en stenen: kortom, overleg met het containerverhuurbedrijf welke container je het beste kunt huren. Denk daarbij niet te klein over de inhoud; je komt sneller ruimte tekort dan je denkt.