Je kunt je woning op diverse manieren verwarmen en voor ieder systeem zijn voor- en nadelen te benoemen. Vloerverwarming is erg aangenaam, maar als je al een prachtige vloer hebt, wordt dit een kostbare aangelegenheid om aan te leggen. Radiatoren zijn goedkoper, maar nemen ruimte in en veel mensen vinden ze lelijk. We behandelen de diverse verwarmingssystemen in huis.

Vloerverwarming

Vloerverwarming is een verwarming die onder je vloer ligt en de vloer gelijkmatig verwarmt door middel van warmtestraling. Door de gelijkmatige verdeling zijn er vrijwel geen temperatuurverschillen in de kamer. De vloerverwarming kun je centraal bedienen met een thermostaat. Het is zelfs mogelijk om de centrale verwarming compleet te vervangen, mits het stralingsoppervlak groot genoeg is. De warmteafgifte is afhankelijk van factoren zoals de temperatuur van de vloer, het type vloer en de dikte van de vloer. Denk dus ook altijd goed na over welk type vloerbedekking je wilt en of dat samengaat met vloerverwarming.

Je hebt vier systemen:

  • Natbouw vloerverwarmingen
    De buizen worden bij dit systeem in het cement geplaatst. Onder de dekvloer wordt eerst een isolatielaag aangebracht. Daardoor varieert de opbouwhoogte tussen zestien en twintig cm. Het natte systeem is daarom alleen geschikt voor woningen waar voldoende inbouwhoogte is.
  • Droogbouw systemen
    Hierbij worden de buizen op de vloer geplaatst door middel van bijvoorbeeld noppenplaten. De inbouwhoogte bij het droge vloerverwarmingssysteem is minimaal zes centimeter.
  • Elektrisch systeem
    Daarbij heb je de keuze uit matten, elektrische kabels of foliesystemen. Het voordeel van elektrische vloerverwarming zijn de lage installatiekosten. En het is makkelijk zelf te installeren. Meestal gebruik je elektrische vloerverwarming in ruimtes die niet continu verwarmd hoeven te worden, zoals de badkamer, omdat je anders een te hoge elektriciteitsrekening zult ontvangen.
  • Infrezen in de vloer
    Er worden dan sleuven gemaakt aan de bovenkant van de cementdekvloer. Omdat de buizen zich aan de bovenkant van de dekvloer bevinden wordt de vloer snel warm en is er weinig warmteverlies. Infrezen wordt vaak toegepast bij casco huizen en bij opknappers waarbij de opbouw beperkt is of de dekvloer nog in goede staat is.

Voordelen van vloerverwarming

  1. Vloerverwarming verbruikt zo’n 20% minder energie dan radiatoren omdat de cv-ketel geen hoge temperaturen moet leveren. Het rendement van vloerverwarming is dus zeer gunstig.
  2. De thermostaat hoeft bij vloerverwarming niet zo hoog te staan om het lekker warm te krijgen. Dit komt doordat je voeten gauw opwarmen. Warme voeten zorgen voor een warm lichaam en daardoor voelt de kamer al snel aangenaam.
  3. Bij vloerverwarming wordt een groot oppervlakte verwarmd (de hele vloer). Dit zorgt ervoor dat de hele kamer gelijkmatig en egaal verwarmd wordt. Waar je ook staat, het voelt overal even warm.
  4. Doordat de vloer gelijkmatig wordt verwarmd, heb je ook geen last van luchtcirculatie, wat beter bekend staat als ’trek’. Dit betekent dat de hoeveelheid stof in de lucht veel minder is in vergelijking met radiatoren.
  5. Je hebt geen radiatoren zichtbaar, wat meteen ruimtebesparend werkt.

Nadelen van vloerverwarming

  1. Vloerverwarming is vaak een stuk duurder in aanschaf en aanleg dan radiatoren.
  2. Helaas is het niet heel gemakkelijk om in een bestaand huis vloerverwarming aan te leggen, omdat er kunststof leidingen in de vloer moeten worden gelegd. Er moet in de vloer worden gefreesd en je huis staat even helemaal op z’n kop.
  3. Bovendien is vloerverwarming niet geschikt voor alle soorten vloeren. Vloerverwarming kan het beste onder een vloertegel worden gelegd. Een houten vloer zou ook kunnen, maar er moet rekening mee worden gehouden dat hout isoleert. Te dik hout zorgt ervoor dat de warmte niet goed in de kamer kan komen. Parket en laminaat zou dus nog kunnen, maar vloerbedekking/tapijt is eigenlijk niet zo goed.
  4. Vloerverwarming warmt langzaam op en is niet snel ‘uit te zetten’. Daarom laat vrijwel iedereen de vloerverwarming altijd aan staan. Radiatoren hebben een snellere reactietijd. Vloerverwarming zou energievoordeel kunnen geven, maar dit gaat verloren zodra de vloerverwarming altijd aan staat.
  5. Het gebeurt zelden, maar als het gebeurt heb je een groot probleem: een lekkage in het systeem. Wanneer je een lekkage in het systeem hebt, zal je vloer toch echt opengebroken moeten worden. Dit is helaas niet goedkoop en kost een hoop tijd en rotzooi.
  6. Het kan zijn dat je te veel of te grote ramen hebt in je huis. Hierdoor kan een zogenaamd “koufront” ontstaan. De vloerverwarming kan de lucht dan niet voldoende verwarmen, en je hebt dan alsnog aanvullende verwarming nodig, zoals radiatoren.

Radiatoren

Er zijn verticale, horizontale en kolomradiatoren (ledenradiatoren). Vaak kiezen mensen voor wit, maar in principe zijn ze in meerdere kleuren verkrijgbaar. Dan heb je nog keuze tussen handdoekradiatoren, gegroefde radiatoren, paneelradiatoren, designradiatoren en cover radiatoren. En dan zit er ook nog verschil in wattage, afmetingen en of je een midden of zijaansluiting wilt. Kortom, de keuze is groot.

Kies in ieder geval een radiator met voldoende capaciteit omdat je anders nog in de kou zit. Op internet zijn verschillende handige tools te vinden om de capaciteit uit te rekenen. Weet je de capaciteit dan zul je vervolgens moeten bepalen hoe lang en breed de radiator kan zijn. Heb je in de breedte weinig ruimte, dan ligt een verticale radiator voor de hand. Of een hoger type horizontale radiator. In de badkamer is een handdoekradiator vanzelfsprekend het meest handig.

Let er verder op dat de beste plek voor een radiator een koude plaats in het vertrek is, bijvoorbeeld onder een raam of aan een buitenmuur. Dat zorgt ervoor dat er een goede luchtcirculatie mogelijk is.

Voordelen van radiatoren

  1. Radiatoren zijn eenvoudig aan te leggen.
  2. Ze zijn relatief goedkoop in aanschaf. Radiatoren zijn vaak een stuk goedkoper dan vloerverwarming.
  3. Radiatoren zijn snel op temperatuur (vooral vanuit een koude situatie) en snel en gemakkelijk bij te stellen.
  4. Je kunt bijvoorbeeld je handdoek of theedoek op de radiator leggen om hem te drogen of op te warmen.
  5. Er zijn tegenwoordig hele mooie designradiatoren die je interieur complimenteren. Ook worden de gewone radiatoren steeds vaker op een mooie manier weggewerkt.

Nadelen van radiatoren

  1. Veel mensen vinden radiatoren lelijk. Er zijn tegenwoordig ook designradiatoren. Bovendien worden de gewone radiatoren ook steeds vaker mooi weggewerkt.
  2. Dit geldt dus ook voor de leidingen die vaak zichtbaar zijn. Die zijn trouwens ook vervelend om achter te behangen.
  3. Radiatoren nemen ruimte in beslag.
  4. Een radiator geeft veel warmte af. Vervelend dus als je ver van de radiator af zit, want in dat geval voel je de warmte veel minder.
  5. Je hebt iets meer last van ’trek’. Dit komt omdat de lucht niet gelijkmatig wordt verwarmt.

Convector

Sommige huizen hebben een convector. Het verwarmingselement zit hierbij onder de vloer en is dus niet zichtbaar. Het rooster in de vloer boven de convectorput dient vrij te blijven. Een convectorput is met name handig voor openslaande deuren of schuifpuien. Een tussenschot in de convectorput verdeelt de put in twee verschillende ruimtes. Koude lucht wordt vanuit de kamer in het eerste gedeelte gezogen en verwarmd en via het tweede wordt de warme lucht terug de kamer in geblazen. Het verwarmingselement van een convectorput heeft weinig water nodig waardoor de warmte al binnen enkele seconden voelbaar is.

Plintverwarming

Er bestaat ook plintverwarming. Dat is een koperen buis met daarop speciaal gevormde aluminium verwarmingslamellen. De plintverwarming wordt op de plint gemonteerd en kun je toepassen in zowel nieuwbouw als bestaande bouw.