Je dak isoleren is een investering die zichzelf terugverdient. Warmte stijgt omhoog, dus via je dak gaat een hoop verloren wanneer je dat niet goed isoleert. Er zijn verschillende manieren om te isoleren en er zijn diverse soorten isolatiemateriaal.

Bij isolatiemateriaal zul je de term lambda tegenkomen. De lambda waarde geeft de mate van warmtegeleiding van een materiaal aan. De Lambda waarde wordt ook wel warmtegeleidingscoëfficiënt genoemd en aangeduid met het symbool: λ. Hoe lager de λ-waarde hoe hoger de isolatiewaarde en hoe beter een materiaal isoleert.

Dakisolatie langs binnen

De goedkoopste mogelijkheid is om het dak langs de binnenzijde te isoleren. Hiervoor gebruik je met name steenwol of glaswol. Isolatieplaten kunnen ook. Deze heb je van verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld PUR, Resol of XPS. Hoe je het isolatiemateriaal plaatst, hangt af van de dakconstructie. Vaak wordt het tussen de kepers ofwel de spanten geplaatst, zodat het ruimteverlies beperkt blijft. Bij het plaatsen van sommige isolatiesoorten is het raadzaam een dampscherm te plaatsen. Dat is een dampremmende folie die waterdicht is zodat het vocht dat in de vorm van condens in de lucht aanwezig is, niet door het scherm kan dringen.

Dakisolatie langs buiten

Wanneer je het dak moet herstellen of vernieuwen kan het handig zijn de isolatie van buitenaf aan te brengen. Dat doe je meestal ook als de vertrekken onder het dak al afgewerkt zijn en je daar dus niet meer wilt ‘breken’. Deze manier van isoleren bespaart ruimte aan de binnenzijde, maar is wel iets duurder dan het dak van binnenuit isoleren. Een dak dat langs buiten geïsoleerd is heet een Sarkingdak. Het materiaal dat je hiervoor gebruikt zijn harde isolatiepanelen. Deze zijn minder geluidwerend dan steen- en glaswol. Voordeel is echter dat er geen koudebruggen kunnen ontstaan omdat de isolatie ononderbroken is. Een koudebrug is een zwakke schakel in de buitenschil van de woning. Het komt voor op plekken waar de thermische isolatie niet doorloopt. Een koudebrug veroorzaakt warmteverlies en de warme lucht in huis koelt af door contact met deze koude oppervlakken. Dat leidt dan weer tot condensatie met mogelijk geurhinder en schimmel als gevolg.

Verschillende soorten dakisolatie

Glaswol
Glaswol is met name geschikt voor het isoleren van hellende daken. Het is relatief goedkoop, je kunt het makkelijk hanteren en plaatsen en het materiaal heeft een goede brandwerendheid en isolatiewaarde. Draag wel beschermende kleding en handschoenen en een stofmasker, want de vezels zijn irriterend voor je huid en longen. Het plaatsen van een dampscherm is aan te raden.

Steenwol of rotswol
Steenwol, ook rotswol genoemd, heeft goede isolerende eigenschappen en is zowel geschikt voor isolatie van hellende daken als zoldervloeren. Het isoleert akoestisch beter dan glaswol en is minder irriterend voor de huid. Toch is het raadzaam hierbij ook beschermende kleding en een stofmasker te dragen. Ook het plaatsen van een dampscherm is aan te raden. Steenwol is verkrijgbaar in dekens of als plaatmateriaal.

Een spijkerflensdeken is een isolatiedeken van steenwol dat aan één kant is voorzien van een brandveilig, dampremmend en luchtdicht aluminiumlaminaat en aan de andere kant van dampopen papier. Zo’n spijkerflensdeken is makkelijk te verwerken.

Gespoten glaswol
Dit is witte isolatiewol die droog in het dak wordt geblazen. Het vult alle naden en kieren goed op, de glaswol is recyclebaar, vochtwerend, en hecht zich niet aan de bouwmaterialen. Je hebt hiervoor wel een dakdekker nodig omdat het met een spuitmachine wordt aangebracht.

Gespoten PUR
Purschuim vult alle naden en kieren onder het dak goed op, waardoor warmteverlies en het ontstaan van koudebruggen niet mogelijk zijn. De laag gespoten schuim op je onderdak wordt mooi egaal en niet zo dik. Het is makkelijker en sneller te plaatsen dan isolatiedekens en platen. De componenten van Purschuim zijn schadelijk voor de gezondheid. Gebruik daarom tijdens het spuiten aangepaste werkkleding en een mondmasker en zorg voor voldoende ventilatie. Als het Purschuim uitgehard is, zijn er geen schadelijke stoffen meer waar te nemen.

PIR-isolatieplaten
PIR (polyisocyanuraat)-isolatieplaten zijn van een kunststof dat geschikt is voor het isoleren van platte daken. Het ziet er meestal uit als een geelwitte plaat. PIR is vochtbestendig, heeft een hoge isolatiewaarde, is brandwerend en het dak is beloopbaar tijdens en na het aanbrengen.

Schapenwol
Schapenwol is een ecologische dakisolatie. Het is vochtregulerend: schapenwol produceert namelijk warmte bij het opnemen van vocht. Wanneer de lucht weer droger is, geeft het isolatiemateriaal van schapenwol het vocht weer af zonder aan isolatiewaarde in te leveren. Het is niet irriterend voor je huid bij het aanbrengen en het kan schadelijke vluchtige stoffen in de lucht absorberen. De prijs van schapenwol dakisolatie ligt wel wat hoger dan de reguliere materialen. Denk aan zo’n € 20,- tot € 25,- per vierkante meter.

Papiervlokken of cellulose
Papiervlokken, ook cellulose genoemd, bestaan uit gerecycled krantenpapier. Papiervlokken zijn net als schapenwol vochtregulerend. Daarnaast hebben papiervlokken een hoge warmteopslagcapaciteit die ervoor zorgt dat de ruimtes onder het dak minder snel oververhit raken. De prijs per vierkante meter ligt tussen de € 15,- en € 20,-.

Houtwol
Houtwol isolatieplaten worden gemaakt van (Noord) Europees dennenhout. Ze zijn FSC of PEFC en soms NaturePlus gecertificeerd. Net als andere soorten milieuvriendelijke isolatiematerialen heeft ook houtwol vochtregulerende eigenschappen en een hoge warmteopslagcapaciteit. Houtwol dekens kun je makkelijk op maat maken en tussen de spanten of kepers bevestigen. Houtvezelplaten worden vaak gebruikt als isolerend onderdak. De prijs ligt tussen de € 20,- en € 25,- per vierkante meter.

Kurk
Kurk is een milieuvriendelijk isolatiemateriaal dat van de kurkeik komt. Het is te verkrijgen in plaatvorm en in korrelvorm. Voor het isoleren van daken zijn de platen het meest handig omdat je het in meerdere lagen tussen de kepers van het dak kunt plaatsen. Kurkkorrels worden ingeblazen in je dak. Dit is een klus voor de professional. Kurk isoleert zowel thermisch als ook akoestisch goed. De prijs van kurk dakisolatie ligt tussen de € 20,- en € 25,- per vierkante meter.

Hennep
Ook hennep is milieuvriendelijk en te gebruiken als dakisolatie. Deze isolatie is verkrijgbaar in de vorm van isolatiematten of platen. Hennep isolatie is damp-open, vochtregulerend, zowel thermisch als akoestisch isolerend, brandvertragend en vrij van giftige stoffen. De matten van hennep zijn flexibel en daarom is het aan te raden een raster (lattenwerk van dunne latjes) op je dakwerk te maken waar je de matten aan vast kunt maken. Eventueel kun je dan nog een staaldraad spannen zodat de matten stevig op hun plaats blijven zitten en niet gaan inzakken. Het aanbrengen van een dampscherm nadat je alle isolatie geplaatst hebt is aan te raden wanneer de woning erg vochtig is. Zo voorkom je dat vocht in het isolatiemateriaal trekt en de isolatiewaarde naar beneden haalt. De prijs van hennep dakisolatie ligt tussen de € 15,- en € 20,- per vierkante meter.