Je bent een ervaren klusser en er zit een grote klus aan je eigen huis aan te komen. De dakkapellen moeten opnieuw in de verf worden gezet en je wil gelijk de dakgoten eens goed onderhanden nemen. Daar heb je toch echt een stevige steiger bij nodig. Je wil meteen een heel handige steiger uitzoeken, want die heb je in je in de toekomst vast ook nog weleens nodig.

Van vrienden uit de bouwwereld hoorde je laatst dat een vouwsteiger een slimme optie is om aan te schaffen. Die is snel op gebouwd en ook weer net zo snel afgebroken en opgeruimd. Bovendien heb je weinig losliggend materieel op je werkplek slingeren. Die snelheid van op- en afbouwen staat je wel aan; tijd is immers geld! Ze hebben je weten te overtuigen en je wil een vouwsteiger kopen.

Omvallen

Diezelfde vrienden van je hebben het in de bouwkeet vaak over omgevallen bouwsteigers. Alles begint bij het goed opbouwen van de steiger. Alleen op die manier krijg je een stabiele en veilige rolsteiger, vouwsteiger of bouwsteiger. Op de bouwplaats moet altijd een goede en duidelijke handleiding van de montage van de vouwsteiger aanwezig zijn. Die moet trouwens in begrijpelijke taal voor de bouwer zijn opgesteld.

Arbowet

Volgens de Arbowet moet een aluminium vouwsteiger of rolsteiger met tenminste 2 personen worden opgebouwd. Gebruik steeds een checklist om na te zien of alles in orde is. Doe dat ook wanneer de steiger tijdelijk onbeheerd is achtergelaten. Een jaarlijkse keuring door een gecertificeerde keurmeester is verplicht. Die kijkt of de vouwsteiger compleet is, of de onderdelen niet beschadigd of versleten zijn en of hij schoon is. De tips onder elkaar:

  • Is er een duidelijke handleiding aanwezig?
  • Bouw met minimaal 2 personen de steiger op
  • Gebruik elke keer dezelfde overzichtelijke checklist
  • Check alles weer als je enige tijd van de steiger bent weggeweest
  • Laat de jaarlijkse keuring uitvoeren door een keurmeester
  • Maak gebruik van de juiste stabilisatoren om de vouwsteiger te stabiliseren
  • Veranker de steiger op juiste manier
  • Gebruik de steiger bij goede weersomstandigheden

Neem de veiligheidsvoorschriften goed in acht, er worden elk jaar tientallen ernstige ongevallen bij de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gemeld. Werk veilig en werk lekker!