Wie kan nog de kantoortuinen herinneren? In plaats van kleine afgesloten ruimten moesten kantoormensen in een open ruimte gaan werken. Het was goed voor de onderlinge communicatie, maar eigenlijk werd er in plaats van gezelligheid behoorlijk ingeleverd op privacy.

Kantoortuin prettig werken?

Veel kantoormensen verloren niet alleen een eigen kantoorruimte, maar ook een vaste werkplek. Het werd flexwerken genoemd waarbij alleen de laptop een persoonlijk werkinstrument bleef. In de morgen mocht je zelf een plek vinden. Kwam je wat later binnen, dan waren alleen de meest rumoerige zit- of staanplekken nog beschikbaar. Sommige werkgevers hadden ook het zitten uitgedund. Het werden sta- of hangplekken.

De eigen tuin

Van de kantoortuin zaten veel kantoormensen in de zomer van 2020 in de eigen achtertuin of balkon. De door corona bepaalde anderhalvemeter samenleving heeft de kantoortuin de das omgedaan. Alle principes van een open communicatie en het verbeteren van samenwerken is door het thuiswerken te niet gedaan. Veel werknemers waren in het begin zeer tevreden over het werken in de eigen omgeving. Het werk werd als efficiënter ervaren en men had het idee dat men meer regie had. Of het echt rustiger is, hangt van de thuissituatie af.

Coronaschermen op kantoor

De kantoortuin heeft als open werkterrein zijn tijd gehad. Doorzichtig acrylaat of polycarbonaat schermen domineren nu de werkplekken. Staan er twee bureaus tegen elkaar, dan zijn ze ook voorzien van een plexiglas spat- of kuchscherm. Het geeft niet alleen een andere dimensie aan van een werkplek, maar ook hoe de werkplek er in de toekomst uit gaat zien. Flexibel werken betekent niet meer een plekje zoeken in een kantoorhal, maar de afweging om óf thuis óf op kantoor te werken.

De kunststofschermen bieden in ieder geval bescherming, omdat vochtdruppels tegengehouden worden. Uit onderzoek is aangetoond dat de schermen werken tegen besmetting. Verwacht wordt dat werkgevers gebruik gaan maken van sneltesten. Dit zal het werken in gezamenlijke omgevingen een stuk verbeteren. Veilig werken heeft hierdoor een nieuw component gekregen.