Na een avondje uit of een vakantie thuis komen en ontdekken dat er ingebroken is, dat wil niemand. De eenvoudigste manier om je woning hiertegen te beschermen is goede buitenverlichting, bij voorkeur op bewegingssensor. Dieven houden er niet van in het licht te staan. Ook is het uiteraard raadzaam binnenverlichting aan te laten, bijvoorbeeld middels een tijdschakelaar, zodat je de illusie wekt dat er iemand thuis is.

Verder zijn het juiste hang- en sluitwerk belangrijk, anti-inbraak strips op je deuren en ramen en natuurlijk is een alarmsysteem een doeltreffende beveiligingsmethode. Eventueel in combinatie met camerabewaking.

Inbraakbeveiliging door goed hang- en sluitwerk

De makkelijkste optie om inbraak tegen te gaan is het vervangen van je sloten. Oude huizen hebben vaak nog sloten met cilinders die door inbrekers makkelijk te breken zijn. Moderne sloten hebben een cilindertrekbeveiliging. Wanneer je dan tevens beslag met een anti kerntrekbeveiliging op je deur zet, maak je het dieven nog lastiger. Je kunt dit zelf installeren als je een beetje handig bent of anders een slotenmaker inschakelen. Het belangrijkste is het weten van de juiste maatvoering en het aanschaffen van SKG-goedgekeurd hang- en sluitwerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw).

Anti-inbraakstrippen op je deuren en kozijnen zijn nog een extra mogelijkheid om je huis te beveiligen. Zo’n strip bestaat uit twee op deur en kozijn gemonteerde delen die bij sluiting in elkaar haken. Daardoor kan er aan de slotzijde niet zomaar een schroevendraaier of breekijzer tussen worden gestoken. Een anti inbraakstrip is er behalve voor op deuren ook voor ramen. Je kunt dit zelf eenvoudig monteren. Het is daarbij wel belangrijk goed te kijken welk type strip geschikt is. Er zit namelijk verschil in modellen voor naar binnen of naar buiten draaiende deuren en ramen. Zorg dat je hang- en sluitwerk koopt met goede montage instructies en dat je het juiste gereedschap bij de hand hebt. Meestal zijn dat een potlood om de gaten op je deur af te tekenen, een boormachine met een boortje van zowel twee als zes millimeter en een schroevendraaier met een platte en een kruis kop.

Inbraakbeveiliging door camerabewaking

Beveiligingscamera’s werken preventief als je ze zichtbaar ophangt. Zelfs dummy’s schrikken inbrekers af. Wanneer je een beveiligingscamera wilt aanschaffen is het handig een ip-camera met clouddienst te kopen die je verbindt met je smartphone. Via een app kun je dan direct zien wat de camera weergeeft. Let er op dat je het standaard wachtwoord aanpast, anders kunnen onbekenden gewoon met je meekijken.

Inbraakbeveiliging door alarmsysteem

Er zijn bekabelde en draadloze systemen. Wanneer je toch aan het verbouwen bent, is een bekabeld systeem een goede optie. Hiervoor zal namelijk wat breekwerk verricht moeten worden om de kabels weg te werken. Een bekabeld systeem heeft het voordeel dat het betrouwbaar is met een grote reikwijdte.

Een draadloos systeem is sneller geïnstalleerd omdat er geen breekwerk nodig is, maar over het algemeen is het in aanschaf wel iets prijziger. De werking van een draadloos systeem kan door andere apparaten op dezelfde frequentie verstoord worden. Het is daarom raadzaam een uitvoering te kopen die met twee frequenties werkt, om dit te voorkomen. Toch kunnen draadloze systemen storingsgevoelig blijven, vooral als je woning groot is en de afstand tussen de verschillende componenten dus ook groot is.

Je kunt er ook voor kiezen een alarmsysteem uit te breiden met camerabewaking, een buitensirene (zodat de buren bij alarm ook direct gewaarschuwd zijn) of koolmonoxide- en rookdetectors. Wil je helemaal alles gekoppeld hebben, kies dan voor een alarmsysteem dat je integreert in je domoticasysteem (huisautomatisering). Dat betekent dat je via één systeem de verwarming, je rolluiken en je alarmsysteem regelt. Meestal kun je bij een dergelijk geautomatiseerd systeem de alarminstallatie bedienen via je smartphone, ook als je niet thuis bent.

Wil je een alarmsysteem zelf gaan installeren, bedenk dan dat je goed op de hoogte moet zijn van alle eisen hieromtrent. Het laten installeren door een professional geeft je wellicht een veiliger gevoel. De kosten van alarmsystemen lopen uiteen en zijn natuurlijk afhankelijk van hoe uitgebreid je het wilt en welk type je neemt (bekabeld of draadloos).