Een lichtschakelaar, dimmer en stopcontact zijn elementen waarmee je elektriciteit in je huis kunt bedienen. Je hebt opbouw of inbouw schakelmateriaal. Waar er in oude huizen nog van oorsprong opbouw schakelmateriaal is, willen de meeste mensen nu inbouwschakelmateriaal. Ook zijn tegenwoordig alle stopcontacten met randaarde. Je hebt inmiddels stopcontacten met usb-aansluiting en tevens met ingebouwde kinderbeveiliging.

Het schakelmateriaal is in diverse kleuren verkrijgbaar, maar wit is het meest gebruikte. Let op dat er diverse wittinten zijn. Het is wel zo mooi wanneer je alles in dezelfde kleur hebt. Het is ook raadzaam alles van hetzelfde merk en van dezelfde serie te kopen zodat je eenheid creëert. Naar welk design je voorkeur uitgaat is natuurlijk persoonlijk en geheel afhankelijk van wat je wilt en hoeveel geld je er aan uit wilt geven.

Stappenplan voor het installeren van schakelmateriaal

  1. Schakel de stroom uit en controleer met een spanningszoeker of er nog spanning op de bedrading staat.
  2. Haal vervolgens de bedrading uit de inbouwdoos in de muur en knip dat op maat met een kniptang. Maak het niet te kort.
  3. Je kunt nu de bedrading strippen (met speciale striptang) tot op 1,5 centimeter van het uiteinde.
  4. Sluit dan de bedrading aan op de contactpunten van het schakelmateriaal. In de achterkant kun je de draden vastklemmen.
  5. Plaats het inbouwelement in de muur en schroef het vast.
  6. Haal met een schroevendraaier de voorkant van het inbouwelement los om het afdekraam te monteren. Er zit een klemmetje achter dat je los kunt maken zodat de ring van het element loskomt. Het afdekraam kun je dan over het element schuiven waarna je het klemmetje weer terugzet en de voorkant weer vastzet.