Vloertegels zijn in ontzettend veel kleuren en afmetingen verkrijgbaar. Mensen kiezen voor vloertegels omdat ze onderhoudsvriendelijk, makkelijk schoon te maken en vooral ook erg mooi zijn. Je kunt kiezen uit keramische tegels, natuursteen en glazen tegels.

Keramische tegels
Deze worden ook wel plavuizen genoemd. Ze zijn gemaakt van klei, aarde of zand dat op hoge temperatuur gebakken wordt. Daardoor branden de poriën dicht en kan vuil zich niet in de tegels nestelen. Er zijn geglazuurde en ongeglazuurde keramische tegels. Bij geglazuurde tegels zorgt een glazuurlaagje ervoor dat de tegels waterbestendig zijn. Ook kan de tegel er een bepaalde uitstraling mee krijgen zoals een hout-, steen- of betonlook. Dergelijke tegels zijn amper van echt hout of natuursteen te onderscheiden. Ongeglazuurde tegels hebben een natuurlijk uiterlijk maar zijn helaas wel poreuzer dan geglazuurde exemplaren.

Keramische vloertegels zijn ingedeeld in klassen met de diverse slijtweerstanden. Bij de aanschaf van tegels is het goed om dat in gedachten te houden voor de juiste keuze. De slijtklassen zijn als volgt:

PEI 1: meest gevoelig en tegels uit deze klasse worden daarom gebruikt in vertrekken die niet drukbelopen zijn

PEI 2: bestand tegen iets intensiever gebruik, hoewel je nog rekening moet houden met vuil dat krassen kan veroorzaken. Daarom niet geschikt voor de woonkamer

PEI 3: voor normaal gebruik. Deze tegels zijn bestand tegen alledaags vuil en minder krasgevoelig

PEI 4: zeer goed bestand tegen krassen en vuil en deze tegels kunnen worden toegepast in werkkamers, restaurants, showrooms etc.

PEI 5: voor intensief gebruik zoals een terras buiten.

Natuursteen tegels
Natuursteen is afkomstig uit steengroeven en heeft een mooie natuurlijke uitstraling. Geen enkele tegel is hetzelfde; juist de kleurverschillen en imperfecties maken het tot een authentiek geheel. Natuursteen is wel onderhoudsgevoeliger dan keramiek. Maar het gaat levenslang mee als je het goed onderhoudt. Het is raadzaam de tegels te impregneren zodat vuil er niet in kan trekken. Schoonmaken doe je met een middel zonder zuren of chemische samenstelling. Natuursteen is er overigens in diverse soorten. Je kunt kiezen voor basalt, graniet, marmer, leisteen, kalksteen, travertijn (ook een kalksteen) en kwartsiet.

Glastegels
Glazen tegels hebben diepe kleuren die door lichtinval zorgen voor de mooiste reflecties. Je ziet ze voornamelijk in de vorm van mozaïek of als accent tussen andere tegels. Ze zijn hard, glad en niet poreus en bovendien goed schoon te maken. Let er op dat je glazen wandtegels niet voor je vloer gebruikt! De glazen wandtegels zijn niet gehard en daarom ongeschikt om op te lopen.

Zelf een tegelvloer leggen

Wil je de tegelvloer(en) zelf leggen, volg dan onderstaand stappenplan:

  1. Meet de lengte en breedte van de vloer op en bereken hoeveel tegels je kwijt kunt. Houd daarbij rekening met de voegen en met zo’n 15% snijverlies.
  2. Bereid de ondergrond voor. De ondergrond moet schoon, vlak en stevig zijn. Dat kun je bijvoorbeeld met een lange waterpas controleren. Wanneer de vloer ongelijk is, zul je eerst moeten egaliseren. Er mag maximaal drie millimeter verschil in de ondergrond zitten. Het egaliseren doe je met egalisatiecement of vloeibaar egalisatiemortel.
  3. Breng egalisatiecement aan met een rubberen vloerwisser of een breed spackmes. Dat is een breed plamuurmes van rvs. Na het aanbrengen van het egaliseermiddel moet de ondergrond ongeveer twee dagen drogen. Daarna dien je nog een primer aan te brengen.
  4. Voorbereiden van het leggen. Vergelijk vóór het leggen de kleurverschillen tussen de tegels. De kleuren wijken onderling altijd iets af. Op de verpakking staat het tintnummer. Zorg dat je verpakkingen hebt met dezelfde tintnummers. Maar ook dan is niet elke tegel identiek. Leg daarom altijd tenminste tegels uit drie dozen door elkaar uit.
  5. Uitmeten. Probeer bij het uitmeten van het tegelwerk op zo groot mogelijke snijstukken uit te komen. Bij zichtpunten zoals een schuifpui of glazen deur is het uiteraard het mooist om hele vloertegels te leggen. Je kunt ook kiezen voor een symmetrische verdeling. Begin dan vanuit het midden zodat je aan beide zijden van de ruimte gelijke snijstukken krijgt. Houd daarbij wel rekening met de aangrenzende ruimtes.
  6. Spandraad. Als je hebt besloten waar je gaat beginnen, span je een draad waar de eerste rij tegels moet komen. Let wel: Bij het leggen van (grote) vloertegels is het haast onmogelijk om overal op mooie grote snijstukken uit te komen. Laat daarom de kleinere snijstukken op plekken uitkomen die minder in het zicht zijn.
  7. Tegels vastlijmen. Met een mortelgarde die je op een boormachine bevestigt, kun je tegellijm mengen (laag toerental!). Je mixt totdat er een homogene massa is ontstaan.
  8. Breng de tegellijm dan met een lijmkam in kleine gedeelten op de ondergrond aan.
  9. Druk de tegels licht aan en tik met een rubberhamer zachtjes aan.
  10. Met voegkruisjes of een nivelleersysteem kun je de voegbreedte bepalen. Het is verstandig je te houden aan de voegbreedte die de tegelfabrikant heeft voorgeschreven.
  11. Plinten aanbrengen. Aanwezige isolatiestroken (van de vorige dekvloer) snijd je op één lijn met de bovenrand van de tegels af. Breng de tegellijm op de achterkant van de plinttegels aan en lijm deze in het verloop van de voegen van de vloertegels tegen de muur.
  12. Voegen. Nadat de tegellijm is uitgehard, kun je met het voegen van de tegels beginnen. Je kunt kant-en-klaar voegmiddel gebruiken of poedervormig voegmiddel dat je zelf aanmaakt met water. Je kunt het voegmiddel aanbrengen door met een rubberen spaan over de tegels te wrijven. Druk het voegmiddel goed in de voegen, maar niet té hard.
  13. Verwijder met een natte spons alle voegresten. Na het drogen kun je de tegels met water en een spons nog een keer schoonvegen.
  14. Kitten. De overgang tussen de plinten en vloertegels en de verticale voegen in de hoeken voeg je met elastisch blijvende siliconenkit..

Je kunt het tegelen natuurlijk ook uitbesteden aan een professionele tegelzetter. Reken op een gemiddeld uurtarief van € 40,-.