Deurbeslag is een verzamelnaam voor alles wat in, om en op een deur zit. Denk aan de klinken, knoppen, scharnieren, sloten maar bijvoorbeeld ook brievenbusplaten en deurbellen. Het meeste deurbeslag is verkrijgbaar in RvS, messing, nikkel en hout. Ook hier geldt weer dat je keuze afhankelijk is van de stijl en uitstraling die je wilt bewerkstelligen. Wanneer je deurklinken aanschaft bedenk dan vooraf of je er een slot in wilt of niet.

Hieronder een stappenplan bij het monteren van een deurklink met slot en bij een nieuwe deur.

 1. Meet de doornmaat
  De afstand tussen de voorkant van de voorplaat van het slot tot het hart van het krukgat is de doornmaat. Standaard is die vijftig millimeter. Meet daarna de afstand onderkant deur tot krukgat. Standaard is die 1050 millimeter. Markeer de kruising van de twee maten op de deur. Controleer ook of het slot patentgaten heeft voor een rozet. Is dat niet zo, dan kun je geen deurkrukset met rozet gebruiken. Nadeel is dat de deurkruk dan snel los gaat zitten. Je kunt er dus eventueel ook gelijk een nieuw slot in plaatsen.
 2. Gat boren
  Met een vijf millimeter boor maak je een gat en met een houtspeedboor van twaalf millimeter kun je het vervolgens groter maken.
 3. Monteer het slot
  Plaats het slot en schroef vast.
 4. Steek verbindingsstift door slot
  Steek de verbindingsstift door het slot zodat de stift aan beide kanten evenveel uitsteekt en schuif aan beide zijden de deurkrukset over de stift.
 5. Teken de boorgaten van de deurkruk af
  Zorg dat beide krukken en rozetten horizontaal staan en teken de boorgaten af. Verwijder de deurkrukset en boor de gaten met een 5 mm boor horizontaal door en door.
 6. Plaats deurkrukset
  Plaats de deurkrukset weer op de stift en zet de deurkrukset vast met patentbouten en bijbehorende schroeven. Wanneer je zelf de deur aflakt, is het handig dit te doen voordat je het deurbeslag bevestigt.