Steeds meer mensen doen het. Zelf een huis laten bouwen, samen met een architect. Het zet de deur open naar het verwezenlijken van een droom. Want een architect kan jouw esthetische, functionele en technische wensen omzetten in een concreet ontwerp. Is je huis toe aan een grondige verbouwing? Wil je de keuken anders of je badkamer verplaatsen? Ben je op zoek naar advies over een op- aan- of uitbouw? De Architectenwinkel biedt raad.  

Maar een architect doet meer. Hij of zij adviseert in het voortraject, regelt bouwvergunningen, beoordeelt offertes van aannemers en houdt toezicht tijdens de bouw. Daarmee bespaart een architect geld en tijd en neemt veel zorgen uit handen.

De Architectenwinkels vormen een landelijk netwerk. Momenteel zijn er tweeëntwintig  Architectenwinkels en in de nabije toekomst komen er nog meer winkels bij. De Architectenwinkel is opgericht vanwege de groeiende particuliere markt. Verbouwen of zelf bouwen is een vraag waar veel mensen in deze onzekere woningmarkt mee te maken krijgen. De ervaring van het afgelopen jaar is dat zowel bij het verbouwen of zelf bouwen steeds vaker een architect wordt ingeschakeld. Architectenwinkel.com is een onderdeel van de BNA.

Wat heeft de Architectenwinkel te bieden?

De Stichting Architectenwinkel is door z’n onafhankelijkheid een eigen identiteit. Alle winkels bij elkaar vormen een uniek netwerk van verschillende architecten(bureau’s) door het hele land heen.

Het verbouwen van je woning is een ingrijpend proces. Het kost veel tijd, geld en inspanning en de uitkomst lijkt soms toch wat ongewis. Vandaar dat we tien belangrijke tips hebben gevraagd aan Peter Hersbach voorzitter van Architectenwinkel.com voor een geslaagde verbouwing en op een rijtje hebben gezet.

10 tips voor een geslaagde verbouwing

 1. Bereid je goed voor
  Begin ruim van tevoren met het vaststellen van je uitgangspunten. Hoe beter je die vooraf definieert, hoe beter het eindresultaat. Onderzoek, bespreek en verbeeld wat je wensen en eisen zijn, voor nu maar ook voor in de toekomst. Veranderingen tijdens de verbouwing kosten vaak veel geld en zorgen voor vertraging wat uiteindelijk de kwaliteit niet ten goede komt.
 2. Bedenk wat je wilt
  Maak een programma van eisen van je woonwensen. Dit kan heel concreet een overzicht zijn van de ruimten die je nu hebt en hoe groot ze zijn. Daarnaast maak je een overzicht van wat je zou willen. Geef ook aan hoe belangrijk de wensen zijn. Bijvoorbeeld met ‘noodzakelijk’, ‘belangrijk’ en ‘zou leuk zijn’. Verder kan een ‘moodboard’ met afbeeldingen van de sfeer van het eindresultaat een goed middel zijn om je ideeën over te brengen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld schetsen en foto’s uit tijdschriften en internet of van foto’s uit de praktijk.
 3. Zorg dat je financiën op orde zijn
  Weet wat je te besteden hebt. Bepaal wat je kan uitgeven en bespreek een eventuele hypotheek alvast met de bank. Houd er rekening mee dat niet elke verbouwing een waardevermeerdering van je huis inhoudt die evenredig is met de kosten van de verbouwing. Laat je vooral leiden door de door jou gewenste verbetering van de woonkwaliteit en wat je daarvoor over hebt. Zorg dat de hoogte van het totale budget uit hoogstens 85 á 90% van je maximale financiële mogelijkheden bestaat. Hierdoor heb je een reserve voor onverwachte kosten.
 4. Houd rekening met alle kosten
  De kosten worden voor een groot deel bepaald door de bouwkosten. Let er dus op dat hier alle kosten in zitten die op de verbouwing betrekking hebben, van de sloopkosten tot de elektrische installatie. Over de aanvraag bij de gemeente moeten leges worden betaald. Alle voorgaande kosten inclusief de kosten voor architect en constructeur, kunnen hypothecair worden gefinancierd. Buiten de hypotheek zijn er waarschijnlijk uitgaven voor vloerafwerking, gordijnen, meubels, verlichting en misschien de tuin. Neem al deze kosten mee in de voorbereiding.
 5. Vraag advies over vergunningen en regelgeving
  Informeer bij de gemeente wat er volgens het bestemmingsplan en het welstandsbeleid mogelijk is. Laat je voor complexere opgaven adviseren. Bedenk dat je als opdrachtgever zelf verantwoordelijk bent dat het eindresultaat van je verbouwing voldoet aan hedendaagse regelgeving.
 6. Schakel een deskundige in
  Deze helpt met het vinden van een betaalbare oplossing en vertaalt dit naar tekeningen en een omschrijving waarmee een vakkundige aannemer kan worden geselecteerd. Goede tekeningen en omschrijvingen zorgen ervoor dat de aannemer precies weet wat er van hem verwacht wordt en dat offertes van aannemers goed vergelijkbaar zijn.
 7. Neem voldoende tijd voor het gehele project
  Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar in de praktijk is het dat niet. Een goede voorbereiding waarin je je wensen goed bepaald hebt en hebt laten vastleggen door middel van tekeningen en omschrijvingen kost nu eenmaal tijd. Maar ook voor een goede uitvoering van de verbouwing is tijd nodig. Verder is na de bouwkundige werkzaamheden er tijd nodig is om meubels te plaatsen, verlichting te monteren en de ruimte in te richten.
 8. Overweeg extra investeringen in energiebesparingNu er toch een vakman met je huis aan de gang gaat is dit het moment om te investeren in het verbeteren van de isolatie van je woning, het aanpassen van de ventilatievoorziening en eventueel het vernieuwen van het verwarmingssysteem. Bij een grote verbouwing drukt dit de energiekosten direct, bij kleine aanpassingen neem je een voorschot op toekomstige verbeteringen aan je huis.
 9. Kies niet de goedkoopste, maar de beste mensen
  Belangrijk is dat alle partijen als een goed team voor je samenwerken. Een goede samenwerking levert uiteindelijk het beste resultaat. Een stroef lopend bouwproces levert vaker meerwerk op en een eindresultaat wat krap aan overeenkomt met de vooraf geformuleerde wensen.
 10. Doe het!
  Als je na een goede afweging tot de conclusie komt dat een verbouwing haalbaar is neem dan de stap om het te doen. Verbouwen kan een proces lijken met een ongewisse uitkomst, maar als je de juiste vakmensen om je heen verzamelt wordt het eindresultaat beter dan je had durven denken.

Ontstaan van De Architectenwinkel

De Architectenwinkel is in 2011 opgericht door de BNA Kring Amsterdam. Sindsdien organiseren diverse BNA-kringen door heel Nederland twee wekelijks een spreekuur waar (BNA) architecten gratis advies geven. Inmiddels sluiten steeds meer Architectenwinkels uit andere steden zich aan en zijn ze uitgegroeid tot een landelijk netwerk van Architectenwinkels.

Gedegen kennis en ervaren architecten

Bijna 1200 architectenbureaus zijn verenigd in de BNA, De Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus. De BNA is een netwerk dat modern, creatief ondernemerschap bevordert. De missie van de BNA is het versterken van architectenbureaus die toegevoegde waarde bieden aan opdrachtgevers en samenleving.