Heb je een bovenwoning met een plat dak dan zijn er mogelijkheden van een dakterras. Een dakterras is fijn, maar het moet wel een veilige plek zijn.

Constructie

Een dakterras kan niet zomaar op ieder plat dak worden toegepast. De vloer van een dakterras dient een bepaalde sterkte te hebben. De bestaande constructie dient voldoende draagkracht te hebben. De norm voor het benodigde draaggewicht is 250 kg per m2. Vervolgens is een toegang nodig naar het terras. Dit kan middels een dakluik of dakhuis. De Welstandcommissie van jouw gemeente moet dit wel beoordelen. Om vervolgens op het terras te komen, is een trap nodig die geplaatst moet worden. Een permanente trap is het meest ideaal, maar een vlizotrap is een goed alternatief.

Veiligheid

Een hekwerk geeft een gevoel van veiligheid. Hekwerken kunnen worden uitgevoerd in verschillende materialen, zoals staal, hout, of aluminium. De uitvoering van een hekwerk kan in verschillende vormen, zoals spijlen, strips of lamellen. Ook is invulling met gehard of gelaagd glas mogelijk.

Bouwtekening en vergunning

Een omgevingsvergunning is noodzakelijk voor het aanleggen van een dakterras. Er zijn gedetailleerde bouwtekeningen voor het dakterras en de woning benodigd. De gemeente beoordeelt tevens de dakrandbeveiliging. Schakelt u een aannemer in voor de aanleg dan verzorgen zij tevens de aanvraag bij de gemeente. Dakrandbeveiliging kopen is een professionele actie. De aannemer weet welke systemen geschikt zijn voor het dakterras. Ook kan er advies worden gevraagd bij een onafhankelijke veiligheidsdeskundige.

Bevloering

Is er groen licht gegeven door de gemeente, dan kan er gestart worden met de aanleg. Een belangrijke keuze is de bekleding van de vloer van het terras. Het dakterras komt op een onderstructuur van bijvoorbeeld houten kepers of tegeldragers. Deze rust op speciale onderleggers, zodat de afwatering niet gehinderd wordt. Een goede afwatering is cruciaal voor elk dakterras. Daarom moet de vloerafwerking waterdoorlatend zijn, zodat al het water via de dakafvoer kan wegvloeien. Voor de bevloering van het terras zijn veel opties: een houten vloer, kunststof, of toch stenen of rubber tegels? Losse houten terrastegels zijn licht van gewicht en hebben een mooie uitstraling. Tegels kunnen ook, maar let wel op het gewicht. Er zijn overigens tegels die aanzienlijk lichter zijn dan betontegels.