Bij een uitbouw maak je gebruik van de bestaande constructie van het huis; je vergroot een reeds bestaande ruimte door de gevel door te breken. De leefruimte wordt op die manier groter, maar er wordt geen nieuwe constructie aan de woning vastgemaakt. Denk aan het uitbouwen van een keuken, woonkamer, erker, slaapkamer of garage.

Bij een aanbouw wordt een nieuwe constructie aan de woning vastgemaakt. Je vergroot er je woning mee, maar het is een losstaande ruimte die niet direct onderdeel is van je leefruimte. Je voegt dus een ruimte toe aan je huis. Denk aan een garage, carport of serre.

Prefab of maatwerk

Je kunt kiezen voor een maatwerk aan- of uitbouw of een prefab exemplaar. Het voordeel van een prefab bouw is met name de prijs. Doordat de prefab uit- of aanbouw al in de fabriek wordt samengesteld, kan de realisatie ter plekke vaak al in een dag gedaan worden en zijn de arbeidskosten uiteindelijk lager. Een ander voordeel is dat je weinig bouwoverlast hebt aan huis. Een nadeel is dat de uitvoering van het ontwerp wat beperkter is. Bij maatwerk kun je immers zelf bepalen welke materialen je wilt en welk ontwerp, terwijl je bij een prefab uitbouw te maken hebt met een redelijk vast ontwerp en uitvoering.

Vergunning

Check altijd eerst bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt voor een uit- of aanbouw. Dit verschilt per gemeente en soms zelfs per wijk. Over het algemeen geldt dat er bij een aan- of uitbouw met een diepte van maximaal 2,5 meter geen vergunning nodig is. Let wel: dan mag dat niet aan de voor- of zijkant van je huis zijn. Voor de omgevingsvergunning heb je bouwtekeningen nodig. Het is handig om zelf alvast bij de gemeente alle bouwtekeningen van je huis op te vragen.

Kosten van een uit- of aanbouw

Uiteraard zijn de kosten van een uit- of aanbouw afhankelijk van verschillende factoren:

  • De afmetingen van de uit- of aanbouw (hoe groter hoe duurder)
  • Materiaalkeuze (de grootste kostenpost is het materiaal)
  •  Aantal en soorten kozijnen (wellicht wil je een schuifpui?)
  • Isolatie (bespaar hier niet op, maar denk aan de lange termijn wat betreft duurzaamheid en energiekosten)
  • Fundering (gebeurt meestal met heipalen)
  • Afwerkingsniveau (denk bijvoorbeeld aan het materiaal van de boeiboord en dakrand, maar ook aan extra opties zoals vloerverwarming, elektra et cetera)

De kosten voor een aan- en uitbouw liggen ongeveer op hetzelfde niveau. Gemiddeld is dat tussen de € 20.000,- en € 30.000,-.

Aan- en uitbouwspecialist inschakelen

Ben je een heel ervaren klusser, dan kun je overwegen zelf een aan- of uitbouw te plaatsen, maar over het algemeen is het echt een klus voor de specialist. Het begint namelijk al bij een goede fundering. Wanneer dat er niet is, kan je aan- of uitbouw uiteindelijk verzakken of kun je scheuren in je muren krijgen. Zoals bij alle werkzaamheden die je uitbesteedt, loont het ook hier om verschillende offertes op te vragen en referenties na te gaan.

Besparen op de kosten

Je kunt besparen op de kosten door zelf online materialen te bestellen. Dit gaat vaak sneller dan via een aannemer en je betaalt geen extra marge op de materialen. Houd er wel rekening mee dat het om heel wat materiaal gaat, dus verstandig om het af te laten leveren!

Verder kun je al het voorwerk zelf doen zoals de vergunning check, aanvragen van bouwtekeningen en je verdiepen in het ontwerp en je keuze voor een uitbouw of juist een aanbouw. Wanneer je in zee gaat met een lokale aannemer betaal je geen of minder voorrijkosten. Wanneer je voor een prefab uitbouw of aanbouw kiest, bespaar je sowieso al iets op de kosten ten opzichte van maatwerk. Kies je ervoor om die prefab uitbouw casco op te laten leveren, dan kun je zelf de rest afmaken, zoals het leggen van de vloer en het afwerken van de muren, wat natuurlijk ook een kostenbesparing oplevert.