Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is bewezen effectief tegen woninginbraak. Als je een nieuwe woning hebt gekocht en je gaat eerst nog wat klussen, dan is het raadzaam om eerst even bij een erkend PKVW-bedrijf langs te gaan. De PKVW-adviseur kan jouw woning controleren en kijken waar de zwakke plekken in je beveiliging zitten. Hij doet dan vrijblijvend een offerte, zodat je weet waar je de beveiliging van je woning kan verbeteren. Je kunt dat dan gelijk (laten) doorvoeren als je toch al aan het klussen bent. Dat scheelt je veel geld én geeft je méér veiligheid.

Goed hang- en sluitwerk

Gemiddeld vindt twee tot drie keer per uur een woninginbraak plaats in Nederland. Het kost een inbreker vaak weinig tijd om een slecht beveiligde woning binnen te komen. Daarentegen heeft een woninginbraak vaak wel langdurige gevolgen voor de slachtoffers, hun familie en omwonenden. Niet alleen hun gevoel van veiligheid neemt af, ook het kwijtraken van persoonlijke bezittingen maakt veel emoties los. Hoewel een inbraak niet in alle gevallen te voorkomen is, kun je de kans op een inbraak wel verkleinen. Dat kan met goedgekeurd inbraakwerend hang- en sluitwerk van het PKVW. Denk bijvoorbeeld aan goede sloten op alle ramen en deuren. Hiermee maak je het aanzienlijk moeilijker voor inbrekers om je woning binnen te komen.

Juiste verlichting

Naast goed hang- en sluitwerk besteedt het PKVW ook veel aandacht aan de verlichting in en rond woningen. Goede verlichting is belangrijk om inbraak te voorkomen. Het PKVW adviseert buitenverlichting te plaatsen bij de voor- en achterdeur, bij de poort en bij de schuur. Deze verlichting moet uiteraard goed werken en bij voorkeur zijn uitgerust met bewegingssensoren. Inbrekers schrikken daarvan en het vergroot de zichtbaarheid rond de woning. Dat helpt bij het voorkomen van inbraken én het verhogen van de veiligheid. Ook kijkt het PKVW naar de aantrekkelijkheid van de omgeving. Dit beïnvloedt de keuze van de inbreker om een bepaalde woning, straat of wijk in te gaan.

 

Tips om zelf te doen

Naast goedgekeurd inbraakwerend hang- en sluitwerk en de juiste verlichting kun je zelf veel doen om woninginbraak te voorkomen. We geven je graag enkele tips:

  1. Doe altijd de ramen dicht, licht aan en deur op slot. Ook als je maar heel even weg gaat.
  2. Doe je schuur goed op slot, ook als je thuis bent. Pas als je de sleutel omdraait, is een deur echt op slot.
  3. Leg waardevolle spullen uit het zicht van voorbijgangers. Zorg dat je niet veel geld in huis hebt en berg spullen van waarde op in een goed beveiligde kluis of huur een externe kluis.
  4. Registreer waardevolle spullen in de handige ‘Stop Heling’ app. De kans is dan groter dat je je spullen na diefstal terugkrijgt als ze worden teruggevonden.
  5. Zet vuilnisbakken of rolcontainers weg en berg ladders achter slot en grendel op. Inbrekers gebruiken deze spullen graag als opstapje naar de eerste verdieping of om op het dak te klimmen.
  6. Zorg ervoor dat inbrekers zich bij jouw huis niet gemakkelijk kunnen verstoppen. Snoei struiken of haal deze weg. Plak geen briefje op de deur met de tekst ‘Ben even weg’.
  7. Geef het idee dat je huis bewoond is. Doe een lichtje aan en gebruik hiervoor een tijdschakelaar.
  8. Vraag je buren een oogje in het zeil te houden als je wat langer weggaat.
  9. Blijf alert. Word lid van een WhatsApp BuurtPreventie (WABP) groep en informeer elkaar over de veiligheid in de wijk.
  10. Vraag ook je buren bij een verdachte situatie direct 112 te bellen om de politie te waarschuwen. Snel alarm slaan betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.

Meer tips lees je op www.politiekeurmerk.nl/preventietips.

 

Waarom kiezen voor PKVW?

Vanwege een veilig gevoel! Uit onderzoek blijkt dat bewoners prettiger wonen in een woning met het PKVW. De kans is groter dat een inbreker jouw woning overslaat als deze PKVW-gecertificeerd is. Met het PKVW is je woning optimaal beveiligd tegen de moderne inbraaktechnieken van inbrekers. Voor inbraakwerende maatregelen vind je een PKVW-erkend bedrijf bij jou in de buurt op www.politiekeurmerk.nl/vakman. Je kunt ook de QR-code scannen.

https://hetccv.nl/certificaat-schema/politiekeurmerk-veilig-wonen/