Sommige materialen zijn extra bijzonder, omdat ze op ambachtelijke wijze zijn gemaakt. Het handwerk maakt ze uniek. Je kunt zelf iets laten maken of laten repareren, maar er zijn ook adressen waar je oude (bouw)materialen kunt kopen.

Vooral mensen met een ouder huis, bijvoorbeeld een jaren 30 woning, zijn vaak op zoek naar authentieke producten die goed passen bij het huis. Maar ook wanneer je een nieuw huis hebt kun je oud en nieuw perfect mixen om een leuke sfeer te creëren. Hieronder hebben we wat leuke adressen in Noord-Holland voor je neergezet.

Siersmederij Beentjes BV
Droom je van een mooie ijzeren toegangspoort bij je huis? Of een sierlijk hekwerk rondom je tuin? Kijk dan eens bij Siersmederij Beentjes in Alkmaar. Ze maken er poorten en hekken in alle soorten en maten. De grandeur van het verleden, maar dan in een modern jasje. Ook handig; je kunt er door Smederij Beentjes gelijk een intercom systeem op laten aansluiten, zodat je de boel goed beveiligd.

Smederijbeentjes.nl
(072) 5051202

Haarlems Glas in Lood Huis
Wanneer je de gelukkige eigenaar bent van een jaren dertig woning, heb je te maken met glas in loodramen. Die wil je natuurlijk behouden of wellicht repareren. Het Haarlems Glas in Lood Huis is hier een goed adres voor. Reparaties doen ze in hun eigen atelier of gewoon bij je thuis. En is je authentieke ruit aan een opfrisser toe, dan halen de specialisten van Het Haarlems Glas in Lood Huis het glas uit het lood en plaatsen dat in een reinigingsbad om het grondig schoon te maken. Nadat zij het terugplaatsen, kitten ze het waterdicht af.

Haarlemsglasinloodhuis.nl
(023) 5356511

Schijf Restoric
Schijf Restoric in Uithoorn is een zusteronderneming van Schijf Houthandel en Sloopwerken BV. De gedemonteerde bouwmaterialen uit de sloopdivisie krijgen hier in de timmerwerkplaats een tweede leven. Zo hebben ze onder meer oude (paneel)deuren, sloophout, oud glas in lood, oude trapstijlen en leuningen, trappen, hang- en sluitwerk en ramen. Maar ook -op maat gemaakte- industriële en vintage meubels, loftdeuren of sloophouten meubels. Kortom, een adres om te onthouden als je van hergebruikte bouwmaterialen houdt.

Schijf.nl
(0297) 522144

Kramer Kunst en Antiek
Voor wie op zoek is naar echt antieke tegeltjes, zoals Oudhollandse tegels, Delfts Blauw, Jugendstil, Klinkenberg of tegeltableaus, is Kramer Kunst en Antiek in het Spiegelkwartier in Amsterdam, een fijne plek om een kijkje te nemen. Ze hebben er een uitgebreide verzameling daterend van 1600 tot nu. Je kunt er tevens online bestellen; ze zijn ervaren in het verzenden van kwetsbare objecten. Behalve voor tegels kun je er onder andere terecht voor antieke verlichting.

Antique-tileshop.nl
(020) 6261116