Sommige materialen zijn extra bijzonder, omdat ze op ambachtelijke wijze zijn gemaakt. Het handwerk maakt ze uniek. Je kunt zelf iets laten maken of laten repareren, maar er zijn ook adressen waar je oude (bouw)materialen kunt kopen.

Vooral mensen met een ouder huis, bijvoorbeeld een jaren 30 woning, zijn vaak op zoek naar authentieke producten die goed passen bij het huis. Maar ook wanneer je een nieuw huis hebt kun je oud en nieuw perfect mixen om een leuke sfeer te creëren. Hieronder hebben we wat leuke adressen in Groningen voor je neergezet.

Monument & Materiaal
Heb je een woning van voor 1955 die je wilt restaureren? Kijk dan eens bij Stichting Monument & Materiaal waar ze een grote voorraad aan bouwmaterialen zoals deuren, schouwen, glas in lood, tegels en hang- en sluitwerk hebben afkomstig uit slooppanden en schenkingen. Voorwaarde voor het kopen van bouwmaterialen hier is dat je woning en het materiaal in tijd en stijl met elkaar overeenkomen. Het is raadzaam te bellen voor een afspraak als je wilt gaan kijken.

Stichtingmenm.nl
(050) 3146246

De Rode Smid
Droom je van een mooie ijzeren toegangspoort bij je huis? Een sierlijk hekwerk rondom je tuin of mooie muurankers op de gevel van je woning? Kijk dan eens bij De Rode Smid in Groningen. Eigenaar Wessel Kwint voert er restauratiewerkzaamheden van smeedijzeren onderdelen op traditionele manier uit. Alles is maatwerk en handgemaakt. Hij helpt je graag met een ontwerp en de uitvoering daarvan.

Derodesmid.nl
(06) 49947286

Weening Glas in Lood
Wanneer je de gelukkige eigenaar bent van een jaren dertig woning, heb je te maken met glas in loodramen. Die wil je natuurlijk behouden, uitbreiden of wellicht repareren. Het kan ook zijn dat je in een nieuw huis glas-in-lood ramen wilt plaatsen, om authentiek en nieuw te mixen. Bij Weening Glas in Lood kun je terecht voor restauratie en reparatie van glas in lood ramen of het vervaardigen van nieuw glas in lood, desgewenst naar eigen ontwerp. Ook het isoleren van glas in loodramen behoort tot de mogelijkheden. Via de site kun je een offerte opvragen.

Weeningglasinlood.nl/groningen

Poelman VOF Groothandel in antieke bouwmaterialen
Zowel voor de particulier als de zakelijke klusser is het hier in Grootegast fijn en betaalbaar shoppen. Je vindt er stenen (waaronder Groninger handvormstenen en Kloostermoppen), dakpannen (waaronder de Oud Hollandse dakpan), plavuizen (waaronder oude boeren plavuizen), hout (waaronder eiken vloerdelen en balken), jaren 50 kozijnen en ouderwetse paneeldeuren in vele soorten stijlen, variërend van de jaren 40 tot nu.

Poelman-vof.nl
(06) 46031262