Tips voor het kiezen van nieuwe raamdecoratie

Horizontale jaloezieën zijn de meest populaire raambekleding in Nederland. Veel mensen noemen deze raambekleding luxaflex. Dit is een merknaam van Hunter Douglas. Een oer Nederlands bedrijf wat overigens in vele landen actief is.

Lichtval regelen

De keuze voor horizontale jaloezieën is niet vreemd.  Ze zijn tijdloos en hebben een mooie uitstraling. Jaloezieën kun je de lichtval uitstekend regelen. Ze zijn op maat te leveren en zijn geschikt voor elk soort raam. De lamellen hebben een breedte van 16, 25, 50 en 70 millimeter. Jaloezieën worden tot een lengte van vier meter geleverd. De bediening kan met de hand, maar ook elektrisch en met een afstandsbediening. Er is zelfs een app waarmee je het open en dicht doen, kunt programmeren.

Houten lamellen

Houten jaloezieën worden geleverd in Bamboe of hardhout. Ze zijn er in naturel, maar ook in vele kleuren. De lamelbreedte is minimaal 25 mm tot maximaal 70 mm. Afhankelijk van de breedte is de handbediening of met een ladderkoord of ladderband. Bij een ladderkoord loopt de draad door de lamel. Een ladderband is een strook band dat aan weerszijden van de lamellen wordt geplaatst. Het is een degelijk mechanisme om de toch relatief zware lamellen te kunnen regelen. Houten jaloezieen op maat gemaakt, geeft de woning altijd een meerwaarde.

Shutters

Zeker de brede houten lamellen lijken enigszins op shutters. Het zijn veelal houten luiken die verstelbare lamellen hebben. Zoals ook bij jaloezieën is de lichtval te regelen. Er zijn ook speciale shutters waarvan de bovenste en onderste lamellen apart te regelen zijn. Shutters worden altijd op maat gemaakt. In vergelijking met jaloezieën zijn shutters wel duurder.

Voor vochtige ruimten zijn houten jaloezieën eigenlijk ongeschikt. Het hout zal gaan werken door de vocht waardoor vooral de bediening minder goed zal functioneren. Het beste materiaal is aluminium. Aluminium roest niet en is dus geschikt voor badkamers en keukens. Er zijn ook PVC jaloezieën die in een houtlook geleverd worden. Het zijn weliswaar geen houten lamellen, maar ze zien er wel zo uit. Daarbij zijn ze ook bestand tegen vocht.