Badkamers worden dikwijls extra verwarmd. Een behaaglijke warmte is natuurlijk prettig bij het douchen en ook een warme handdoek droogt toch iets prettiger.
Bijverwarming als spiegel
We zien vooral bij vloerverwarming een extra verwarmingselement bijvoorbeeld een design handdoekrekradiator. Deze kan aangesloten zijn op de centrale verwarming of solistisch als elektrische verwarming. Een andere optie is infrarood verwarming. Het is een andere manier van verwarmen die vooral in badkamers als bijverwarming wordt toegepast.
Andere manier van verwarmen
Infrarood verwarmen gebeurt door straling vergelijkbaar met de zon. Objecten zoals een muur, vloer en plafond worden verwarmd in plaats van de lucht te verwarmen. De objecten geven vervolgens de warmte weer af. Een infrarood verwarmingselement is een gladde plaat die op een muur of plafond bevestigd kan worden. Ze zijn ook leverbaar als spiegelpaneel. Zo wordt een verwarmingselement niet alleen onzichtbaar, maar wordt het een praktisch element in de badkamer.
Eenvoudige montage
Infraroodspiegelpanelen zijn er in verschillende wattvermogen. Met 850 watt kan een badkamerruimte van 10 m2 comfortabel verwarmd worden. Bijkomend voordeel is dat je geen last meer hebt van condensvorming. Infraroodpanelen zijn in feite gemakkelijk te monteren. Met bijgeleverde bevestigingsmiddelen bevestig je het infrarood paneel badkamer tegen de wand. Het enige wat nodig is een stroomvoorziening, thermostaat en schakelaar. Wel is van belang dat panelen juist gepositioneerd worden in een ruimte voor optimale werking.
Duurzaam verwarmen
Infrarood wordt beschouwd als een duurzame voorziening en kan voor de gehele woning worden toegepast. Het is dan wel noodzakelijk dat de woning optimaal geïsoleerd is. In combinatie met zonnepanelen is het een voordelige manier van verwarmen. Een standaard infraroodpaneel van 1000 watt is geschikt voor een ruimte van zo’n 25 m2. De prijs van een paneel is sterk afhankelijk van de uitvoering.
Infraroodpanelen zijn er in glas, keramiek, metaal of zelfs fotobedrukte panelen. Designpanelen lijken op kunstobjecten en worden eyecatchers op de wand. In feite is elke bedrukking of afbeelding mogelijk.