HPL staat voor High Pressure Laminate. De plaat heeft een houtvezel of papierkern met aan beide kanten een toplaag. Bij de houtvezel en papier wordt fenolhars toegevoegd. Deze hars zorgt ervoor dat er een stevige en verdichte plaat ontstaat. Het samenpersen gebeurt onder hoge druk met een hoge temperatuur.

De ideale buitenplaat

Vanwege de dichte structuur en de toplaag worden HPL platen vooral voor buitentoepassingen gebruikt zoals gevelbekleding. Wat buiten gebruikt kan worden is natuurlijk ook geschikt voor binnen bijvoorbeeld voor interieurbouw. Omdat het materiaal geen stof aantrekt, is het uitermate geschikt voor ruimten die klinisch en hygiënisch schoon moeten zijn zoals ziekenhuizen en laboratoria, maar de platen worden ook in badkamers en keukens gebruikt.

De Trespa series

Trespa is een bekende merknaam voor HPL-platen. Het zijn kwaliteit platen die in vele toplagen te leveren is. Trespa levert de series Meteon en Izeon. De serie Meteon is vooral geschikt voor de groot formaat platen die in zo’n 100 kleuren verkrijgbaar zijn. Naast kleur zijn de platen ook met een glad oppervlak of met een structuur leverbaar.

Voordelige alternatieven

Voor binnen zijn er voordelige plaatmaterialen zoals MDF of spaanplaat. Het is een materiaal wat geproduceerd is van houtvezels en kunstharslijm. MDF wordt vooral gebruikt voor interieurbouw. Spaanplaat is een soortgelijk product echter de gebruikte houtvezel is niet fijngemalen. Hierdoor heeft spaanplaat geen glad oppervlak.

OSB en betonplex

Ook OSB heeft een soortgelijke uitstraling als spaanplaat. Het wordt vervaardigd van houtsnippers wat een grove uitstraling oplevert. Het wordt veel gebruikt bij meubels met een stoere outlook.

Betonplex wordt voornamelijk gebruikt in de bouw als bekisting, maar het kent ook andere toepassingen. Betonplex heeft een kunststof toplaag die zorgt voor een goede bescherming. Als de kopse kanten worden behandeld is het uitermate geschikt voor badkamermeubels.

Voor het buiten werk scoren HPL en betonplex het beste. Trespa heeft een schitterende afwerking en is in meerdere varianten te verkrijgen. Voor het binnenwerk zijn er meerdere alternatieven zoals MDF en spaanplaat.