Het kiezen van de juiste verf vinden veel mensen lastig. De juiste kleurtint kiezen is namelijk van cruciaal belang voor een mooi resultaat. In dit artikel lees je de beste tips om stap voor stap de juiste verf te kiezen voor jouw verfproject. Lees je mee?

De juiste kleurtint kiezen

Een eerste aandachtspunt bij het bepalen welke verf je nodig hebt, is of je voor warme of koude kleuren gaat. Warme kleuren zijn kleuren die een gevoel van warmte en verbondenheid overbrengen. Koude kleuren zijn kleuren die goed passen in een moderne, bruisende ruimte die er dynamisch moet uitzien. Houd je van activiteit en actie, kies dan voor koude kleuren als blauw, groen of paars. Warme kleuren zijn ideaal voor op de slaapkamer; de plek waar je tot rust wilt komen. Wil je liever op safe spelen? Dan kun je het beste kiezen voor neutrale kleuren als wit, grijs of zwart. Neutrale kleuren zijn ideaal als je een strak, eigentijds of juist een tijdloos interieur wilt creëren.

Kleuren combineren

Het combineren van kleuren levert altijd een mooi effect op, als je tenminste de juiste kleuren met elkaar gebruikt. Dat spreekt voor zich. Ga uit van drie kleuren. Je kunt de kleuren op verscheidene manieren mixen. Zo kun je voor één kleurgroep gaan, zoals bijvoorbeeld geel, blauw en rood. Vervolgens kun je verschillende van dezelfde kleur combineren. Een andere manier om kleuren met elkaar te combineren, is door neutrale kleuren te mixen. En nee, die beperken zich niet alleen tot crème en bruin. Zo zijn de kleuren taupe, wit en grijs geschikt om door elkaar te gebruiken in de keuken of living. De echte dare devils die een keer wat anders willen, kunnen ook kiezen voor een gewaagder kleurenpalet. Denk hierbij aan bijvoorbeeld magenta, geel en cyaan. Natuurlijk zijn er ook andere kleurencombinaties mogelijk van primaire kleuren.

Ga voor kwaliteitsverf

Bij het verven van je slaapkamer of woonkamer kun je voor een voordelig eigen merk verf gaan, maar is dat wel zo verstandig? Het is veel slimmer om te kiezen voor een professioneel verfmerk, omdat deze verven veel betere eigenschappen hebben. Zo zul je merken dat verf van een professioneel merk veel sneller droogt, kras- en slijtvast is, een goede doorharding heeft, maar ook veel beter dekt. Zo zul je onderaan de streep waarschijnlijk nog voordeliger uit zijn, want je hoeft bij kwaliteitsverf veel minder verflagen aan te brengen voor een goede dekking. Bekende verfmerken zijn bijvoorbeeld Sikkens, SPS, Sigma, Wijzonol, Drenth, CetaBever en Glitsa.