De spouw is de lege ruimte tussen een buiten- en binnenmuur. Die ruimte voorkomt dat vocht direct je woning binnendringt. Het heeft tevens een isolerende werking. Wanneer je de spouwmuur niet goed isoleert, kan de lucht in de spouw (de open ruimte) bewegen. Hierdoor kunnen condensvorming, schimmelvorming, koudebruggen of vochtproblemen ontstaan.

Bovendien is het nadelig voor je energierekening en voelt je huis minder behaaglijk aan. Woningen die zijn gebouwd tussen 1930 en 1980 bevatten vaak niet geïsoleerde spouwmuren.

Spouwmuur isoleren

Wil je gaan isoleren, dan moet je muur wel in goede staat zijn en breed genoeg. Je kunt hiervoor een endoscopisch onderzoek (laten) uitvoeren. Daarbij ga je via een gat in de muur met een speciale camera tussen de muur om de grootte van de ruimte en de kwaliteit van de muur en het metselwerk te beoordelen. Is je muur geschikt dan kan de isolatie via voorgeboorde openingen aangebracht worden. Vaak gebruikte isolatiematerialen hiervoor zijn glaswolvlokken, PUR schuim en polystyreen korrels. Met behulp van een warmtecamera kun je vervolgens controleren of de spouwmuur volledig en goed gevuld is. Wil je het na-isoleren van een bestaande spouwmuur uitbesteden dan moet je op zo’n € 15,- tot € 30,- per vierkante meter rekenen. Het gekozen isolatiemateriaal is natuurlijk een grote factor in de kosten. Het uitbesteden van deze klus is aan te raden omdat je specialistische apparatuur nodig hebt en de isolatiematerialen gedurende het aanbrengen niet goed zijn voor je gezondheid. En breng je bijvoorbeeld teveel druk op de spouwmuur, dan kan deze gaan scheuren.

Alternatieven voor spouwmuur

Tegenwoordig komen er steeds meer alternatieven voor de traditionele spouwmuur die duurzamer en beter isolerend zijn. Zo zijn er H+H thermoblokken, dat zijn massieve lichtgewicht blokken met daartussenin isolatie, IsoSpan blokken van natuurlijke materialen en het ecologische bouwsysteem HIB, om er maar een paar te noemen. Wanneer je denkt aan nieuwbouw is het raadzaam je in de moderne alternatieven voor spouwmuren te verdiepen.