Dakrandbeveiliging, een bekende term in de beroepstakken waar men op hoogte werkt. Zoals het woord ‘dakrandbeveiliging’ al verklapt, voorkomt het blootstelling aan valgevaar. Wanneer ben je verplicht om maatregelen te nemen tegen valrisico? En wat is eigenlijk het verschil tussen tijdelijke en permanente dakrandbeveiliging. In dit artikel vertellen we er meer over.
Wanneer dakrandbeveiliging
Als er risico verhogende omstandigheden zijn, dan spreekt men van valgevaar. Bij werkzaamheden vanaf 2,5 meter hoogte is valbeveiliging verplicht. Maar bij risico verhogende omstandigheden bij werkzaamheden lager dan 2,5 meter dient ook een valbeveiliging aangebracht te worden. Daaronder wordt ook verstaan werken met risicovolle gereedschappen zoals machines en/of messen.
Permanente dakrandbeveiliging
Als je een dak hebt waar regelmatig onderhouds- of reparatiewerkzaamheden verricht worden, dan is een vaste dakrandbeveiliging het overwegen waard. Denk bijvoorbeeld aan een dak met zonnepanelen, telecominstallaties, afzuigsystemen of airconditioningsystemen. Meestal zal dit een vast verankerd hekwerk zijn wat aan de randen wordt gemonteerd om een veilige omgeving te kunnen waarborgen. Dat komt de gemoedsrust wel ten goede. Dit bespaart je ook veel geld in tegenstelling tot continu tijdelijke dakrandbeveiliging aan te laten brengen. Daarnaast voldoe je aan de Arbowetgeving.
Tijdelijke dakrandbeveiliging
Als er tijdelijk werkzaamheden op hoogte of op een dak plaatsvindt, dan is een permanente oplossing niet nodig en kun je kiezen voor een tijdelijke dakrandbeveiliging. Zo kan er toch veilig op hoogte worden gewerkt. Deze type beveiliging is licht van gewicht, maar robuust en ontzettend sterk. Ook zijn de onderdelen zeer eenvoudig op te bouwen zonder veel praktijkervaring nodig te hebben. Ook het demonteren is zeer eenvoudig.
Bij Eyecachersafety.com kun je ook tijdelijke dakrandbeveiliging huren. De minimale huurtijd bedraagt één week, maar kun je indien nodig daarna per dag verlengen. Op deze manier betaal je nooit te veel. Tevens voldoen hun hekwerken aan de Arbowetgeving en tilnorm.