De meest gebruikte methode in Nederland om je huis te verwarmen is de centrale verwarming. Het heeft een hoog rendement en is vrij duurzaam wanneer je huis goed geïsoleerd is (wat natuurlijk altijd belangrijk is).

De drie belangrijkste onderdelen van centrale verwarming zijn:

  • CV-ketel
    In de cv-ketel wordt water opgewarmd door middel van aardgas en dit warme water stroomt vervolgens via leidingen naar de radiatoren in huis.
  • Radiatoren
    Radiator betekent letterlijk ‘uitstraler’ en dit is dan ook wat het systeem doet. Door het grote oppervlak van de radiator is de ruimte snel op de gewenste temperatuur.
  • Thermostaat
    Deze gewenste temperatuur in huis regel je via de thermostaat. De meest logische plek voor de thermostaat is de woonkamer. Zet je de thermostaat hoger, dan zet de thermostaat de cv-ketel aan het werk tot de gewenste temperatuur is bereikt.

Het kan zijn dat er convectorputten in je huis zitten. Deze kun je behouden of combineren met radiatoren.

Er zijn drie verschillende soorten ketels:

  • Doorstroomketel
    Pas wanneer je warm water nodig hebt, dus bijvoorbeeld als je de douche aanzet, wordt het water verwarmd middels een doorstromer. Het nadeel is dat je even moet wachten op warm water en dat de temperatuur kan gaan schommelen bij een grote vraag naar warm water. Voordeel is dat je geen energie verspilt aan het warm houden van water wanneer er geen vraag naar is. Deze ketel is geschikt voor woningen waar niet vaak een grote vraag naar warm water is op hetzelfde moment en voor kleinere budgetten.
  • Cv-ketel met ingebouwde boiler
    Wanneer je geen tekort aan warm water wilt, is een cv-ketel met ingebouwde boiler een oplossing. Deze zorgt ervoor dat het water constant op een bepaalde temperatuur wordt gehouden. Nadeel is dat er aardig wat energie nodig is om het water op temperatuur te houden. Kies daarom voor een goed geïsoleerd boilervat en plaats de boiler niet in een te koude ruimte.
  • Verwarmingsketel en aparte boiler
    Het is mogelijk het verwarmingssysteem op te splitsen met een aparte cv ketel en een aparte boiler. De ketel verwarmt dan het water in de boiler. Met dit systeem geniet je snel van warm water op verschillende aftappunten, zonder schommelingen in temperatuur. Heb je meerdere badkamers of regendouche(s) dan is dit systeem het meest geschikt.

Naast deze drie typen heb je nog verschillende soorten, zoals de HR ketel (hoog rendement), de UHR ketel (ultra hoog rendement) en de HR-e ketel (hoog rendement elektriciteit). Daarnaast is er nog de elektrische ketel, maar die is (nu nog) prijzig in gebruik en alleen aan te bevelen in combinatie met zonnepanelen.

Het aanleggen van centrale verwarming kun je het beste uitbesteden aan een erkende loodgieter of installateursbedrijf. Een cv-ketel mag je niet eens zelf installeren omdat je met gas werkt en er daarom specifieke veiligheidseisen zijn. De kosten voor aanleg en installatie variëren aanzienlijk en zijn afhankelijk van het type ketel, de capaciteit van de ketel, de grootte van je huis, het aantal en type radiatoren en het leidingwerk.

Stappenplan cv-ketel kopen

De verwarmingsketel gaat over het algemeen vijftien jaar mee. De rest van het systeem kan langer meegaan. De ketels van nu zijn weer energiezuiniger dan vijftien jaar geleden, dus als je nu een ketel moet vervangen zul je gaan besparen op je energierekening.

  1. Ketel of andere warmtebron
    Ga je voor een nieuwe hr-ketel of kies je voor een warmtepomp of zonneboiler? Of wellicht een biomassaketel of pelletkachel-cv? Voor al deze opties geldt nog tot 2021 een subsidie vanuit de overheid (ISDE). We gaan in dit stappenplan voor het gemak uit van de aanschaf van een gangbare hr-ketel. Dit is tevens in aanschaf de voordeligste optie.
  2. Bepaal je verbruik
    Wat is de omvang van je huis en je verwarmingssysteem? En wil je met je ketel ook je sanitaire water verwarmen? Zo ja, dan heb je een grotere ketel nodig. Koop je een te grote ketel, dan betaal je teveel. Koop je een te kleine ketel, dan kan die de vraag naar warm water niet aan. Een installateur of loodgieter kan je helpen je verbruik te berekenen.
  3. Extra opties
    Wil je behalve de ketel ook het verwarmingssysteem moderniseren? Denk aan een slimme thermostaat (dat is een soort energiemanagementsysteem dat het energieverbruik afstemt op het leefpatroon van de bewoners met als doel energie besparen), modernere of extra radiatoren of nieuwe buizen. Je kunt de buizen ook isoleren, zodat ze zo min mogelijk warmteverlies veroorzaken.
  4. Kies een merk
    Een ketel van een A-merk is duurder maar gaat over het algemeen ook langer mee. En waarschijnlijk profiteer je van een garantieregeling en goede (onderhouds)service.
  5. Kies een leverancier
    Wanneer je weet welke ketel je wilt aanschaffen kun je op zoek gaan naar een leverancier. Die kan eventueel ook de ketel installeren. Daarbij zul je dan ook garantie krijgen en de mogelijkheid een onderhoudscontract af te sluiten. Maar je kunt uiteraard ook een andere installateur de ketel laten installeren. Om tot de beste deal te komen is het een kwestie van offertes opvragen en vergelijken. Vraag bij installatie ook altijd om een demonstratie over hoe de ketel werkt.