Vooral in de zomer willen we de gehele dag buiten zijn. Nu worden de zomers in Nederland steeds warmer en zijn temperaturen van boven de 30 graden al lang geen uitzondering meer. Toch kan de temperatuur in de avond killer worden en is een verwarming geen overbodige luxe.
De kille avond
Een dekentje over de benen kan ook helpen. Of eerder naar binnen, maar de buitenmensen kiezen voor een externe warmtebron. Er is ook genoeg te kiezen in terrasverwarming. Het kan met het stoken van hout, elektrisch of op gas.
Houtkachels voor buiten
Tuin- of terrashaarden zijn kachels die vergelijkbaar zijn met een ingebouwde openhaard. Het zijn meestal gietijzeren kachels met een afvoerpijp voor de rookgassen. Het is juist de afvoer die meestal voor enige omgevingsoverlast zorgen. Houtrook bestaat voornamelijk uit fijnstof, koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide. Langdurige inademing is ongezond en de rook heeft ook een onaangename geur.
Gebruik het juiste hout
De haarden worden meestal voor een korte periode gebruikt. De overlast kan beperkt worden door gebruik te maken van schoon en gedroogd hout. Ook houtbriketten of snippers zijn geschikt en zorgen voor een goede en juiste verbranding. Wat voor de houtkachel geldt telt zeker voor andere warmtebronnen, zoals vuurkorven of vuurschalen. Het zijn eigenlijk open vuren zonder afvoer.
Verwarmen op gas
Een haardvuur kan ook gecreëerd worden met een gaskachel op butaan of propaan. Een stuk schoner en gemakkelijk, omdat je niet met haardblokken hoeft te sjouwen. De gaskachels zijn er in verschillende variaties en worden heaters genoemd. Het voordeel is dat gas een prettige warmte geeft en in vergelijking met elektrisch verwarmen voordeliger is. Een gasheater is echter wel duurder en dat drukt het rendement. Pas bij veel gebruiksuren wordt het rendabel.
Infrarood
Infrarood verwarmen is een veel gebruikt warmtesysteem voor buiten. Het is relatief gemakkelijk te monteren bijvoorbeeld onder een afdak als plafondverwarming. Infrarood zorgt voor een object verwarming in plaats van het geven van omgevingswarmte. Het is een redelijk efficiënt systeem omdat elektriciteit bijna volledig wordt omgezet in warmte. Infrarood verwarming is er met of zonder donkerstraler. Kies je voor de variant zonder donkerstraler dan geeft het systeem naast warmte ook licht.
Voor de handige klusser is een elektrische heater zelf te monteren. Het is wel van belang dat de stroomgroep voldoende vermogen heeft. Ook dient de waterdichtheid voldoende te zijn voor een veilig gebruik.