Als je van plan bent te verbouwen, is het handig om te weten welke klussen er doorgaans voor zorgen dat de waarde van je woning stijgt. Zo steek je niet alleen geld in je woning, maar levert het ook iets op als je de woning op een later moment wilt verkopen. Wij geven je drie tips.

 1. Achterstallig onderhoud
  Veel huizenkopers willen een woning die ‘af’, oftewel instapklaar is. Het is dus altijd nuttig om onderhoud te plegen aan je woning. Denk bijvoorbeeld aan klussen aan het dak, een mooie parketvloer leggen of de muren een lik verf geven. Je geniet er zelf van als het af is en het kan je woning een stuk aantrekkelijker maken voor eventuele kopers.
 2. Ruimte creëren
  Zeker in stedelijke gebieden is ruimte een groot goed. De oppervlakte van een woning heeft dan ook veel invloed op de prijs. Heb je bijvoorbeeld een zolder die niet gebruikt wordt, dan kun je die bereikbaar en bewoonbaar maken met een vaste trap. Of je kunt je woning uitbouwen met een dakkapel of serre. Je profiteert zelf direct van de extra ruimte en ook bij een toekomstige verkoop levert het iets op.
 3. Verduurzamen
  Veel mensen denken dat het verduurzamen van hun woning veel geld kost, maar deze investering verdient zich vaak snel terug. Woningen met energielabel A of B leveren gemiddeld € 6.000,- meer op bij de verkoop van de woning dan woningen met energielabel F of G. Ook je wooncomfort verbetert doorgaans. Zo wordt in een goed geïsoleerd huis warmte beter vastgehouden en heb je minder last van tocht.

Woning verduurzamen? De Hypotheker helpt!

Veel mensen willen hun woning verduurzamen, maar weten niet hoe ze dit moeten financieren. Hieronder zetten we verschillende mogelijkheden op een rijtje.

Hogere hypotheek
Als je een huisoopt, is je maximale hypotheek onder andere afhankelijk van je inkomen. Die maximale hypotheek kun je met maximaal € 9.000,- verhogen als je energiebesparende voorzieningen gaat toepassen of een woning met minimaal een energielabel A++ of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van maximaal 0,6 koopt. Is het een nul-op-de-meterwoning of een woning met een EPC van 0 of lager, dan kun je zelfs € 25.000,- extra lenen op basis van hetzelfde inkomen. Dit geld moet wel aantoonbaar besteed worden aan energiebesparende voorzieningen.

Daarnaast is de maximale hypotheek afhankelijk van de woningwaarde. Normaal gesproken kun je 100% van de woningwaarde lenen, maar als je energiebesparende voorzieningen treft is dit maximaal 106%. Denk hierbij aan voorzieningen als een HR-ketel, warmtepomp, zonneboiler, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en HR++ beglazing. De bank zet het extra hypotheekbedrag in een depot en controleert of je het daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende voorzieningen.

Lening
Heb je al een koophuis en wil je gaan verduurzamen, dan zijn er verschillende mogelijkheden om een lening aan te gaan:

 • De energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds: met deze regeling kun je tegen een aantrekkelijke rente een lening afsluiten voor zeventien verschillende energiebesparende voorzieningen.
 • De duurzaamheidslening: deze lening van € 2.500,- tot € 25.000,- wordt tegen een aantrekkelijke rente regionaal aangeboden. Kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl of jouw woonplaats deze lening aanbiedt.
 • Greenloans lening: een persoonlijke lening voor investeringen in energiebesparende maatregelen, zoals de aanschaf en installatie van zonnepanelen, spouwmuurisolatie of een warmtepomp.
 • Consumptieve lening: een persoonlijke lening die gebruikt wordt voor energiebesparende maatregelen kan fiscaal aangemerkt worden als verbetering van je woning en is in veel gevallen fiscaal aftrekbaar.

Subsidies
Huiseigenaren en Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) die energiebesparende voorzieningen treffen, kunnen hiervoor soms subsidie krijgen van de rijksoverheid, provincie of gemeente. Bekijk op www.energiesubsidiewijzer.nl welke subsidies jouw woonplaats aanbiedt.

Rentekorting
Een aantal geldverstrekkers geeft een rentekorting als er sprake is van een energiezuinige woning. Ook als het energielabel omhoog gaat dankzij energiebesparende voorzieningen, kun je in aanmerking komen voor korting op de rente.

Eigen geld
Tenslotte kun je natuurlijk ook je spaargeld gebruiken voor de verduurzaming van je huis. Met de huidige rentepercentages is dit een aantrekkelijke optie. Bovendien neemt de marktwaarde van je huis zo ook nog eens toe.

Meer weten?
Wil je meer weten over het financieren van energiebesparende voorzieningen of een verbouwing? Maak een afspraak op www.hypotheker.nl of kom langs voor een kosteloos en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

www.hypotheker.nl