Een schuifpui geeft extra licht aan je woning en kan bovendien heel ruimtebesparend zijn ten opzichte van openslaande deuren. Ook maakt het de overloop naar de tuin gelijkmatiger; je haalt als het ware buiten naar binnen, een wens die bij veel mensen de laatste jaren is toegenomen.

De meest voorkomende schuifpuien zijn van hout, kunststof of aluminium. Welke je kiest is afhankelijk van je smaak en budget. Aluminium is het lichtst in gewicht en heeft dunne profielen, zodat je een maximale lichtopbrengst hebt. Maar het ziet er wel heel strak en modern uit, en is dan ook in nieuwbouwwoningen wellicht beter geschikt dan oude huizen. Beschadigingen zijn op aluminium bijna niet te herstellen. Kunststof is het goedkoopst in aanschaf en onderhoud. Hout geeft een natuurlijke uitstraling, maar heeft het nadeel dat je het om de acht jaar weer moet verven. Allemaal afwegingen om mee te nemen in je beslissing. Schuifpuien zijn leverbaar met ingebouwde zelfregulerende ventilatieroosters, zodat tocht en kou buiten blijven terwijl je de boel toch goed ventileert. Het is aan te raden de schuifpui te laten installeren.

Vouwdeuren

Een vouwdeur wordt ook wel harmonicadeur genoemd. Het is een oplossing, meestal voor binnen, wanneer je een ruimte af wilt kunnen sluiten maar een draaideur niet past. De meeste vouwdeuren zijn van pvc gemaakt, met bijvoorbeeld een hout of metalen look. Ze zijn kant en klaar te koop bij de bouwmarkt en makkelijk zelf te installeren. Je kunt ook vouwdeuren op maat kopen, waarbij het voordeel is dat je de deur breder kan maken dan een standaard deuropening en in een door jou gewenste kleur kan laten afwerken. De prijs van een standaard vouwdeur start al vanaf ongeveer € 40,-.

Dorpels

De bovenkant en onderkant van de omranding bij kozijnen en ramen noemen we dorpel. De bovenste heet bovendorpel en de onderste onderdorpel, of gewoon dorpel. Het is dus meer dan de drempel bij de voordeur die we allemaal kennen. Omdat er bij het plaatsen van een deur altijd ruimte overblijft tussen de deur en de ruimte waarin deze geplaatst wordt, vul je dat op met een dorpel. Anders zou de deur over de grond of langs het plafond schuren. In huis gebruik je dorpels bij de overgang tussen twee ruimtes. Buitenshuis gebruik je dorpels om het hoogteverschil tussen de straat en jouw woning op te vangen. Daarnaast gaan dorpels tocht tegen die van buiten naar binnen waait. Je hebt binnen- en buitendorpels, badceldorpels, schuine dorpels met en zonder dam (om hoogteverschillen te overbruggen) en rolstoeldorpels. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hardsteen, natuursteen, hout en kunststof. Je kunt ze in standaard maten kopen bij de bouwmarkt, of op maat laten maken bij de specialist.