Sommige materialen zijn extra bijzonder, omdat ze op ambachtelijke wijze zijn gemaakt. Het handwerk maakt ze uniek. Je kunt zelf iets laten maken of laten repareren, maar er zijn ook adressen waar je oude (bouw)materialen kunt kopen.

Vooral mensen met een ouder huis, bijvoorbeeld een jaren 30 woning, zijn vaak op zoek naar authentieke producten die goed passen bij het huis. Maar ook wanneer je een nieuw huis hebt kun je oud en nieuw perfect mixen om een leuke sfeer te creëren. Hieronder hebben we wat leuke adressen in en rondom Flevoland voor je neergezet.

Hoefakker Ambachtelijke Smederij
Droom je van een mooie ijzeren toegangspoort bij je huis? Of een sierlijk hekwerk rondom je tuin? Kijk dan eens bij Hoefakker Ambachtelijke Smederij in Garderen waar Albert Hoefakker het smidsvuur ‘temt’ en elke  denkbare smeedtechniek beheerst. Met behulp van hamer en aambeeld maakt hij de fraaiste voorwerpen. Ornamenten, sierletters op gevels, windrozen, monumentale muurankers, onderstellen voor tafels, hekwerken, trapleuningen en schoorsteenkappen.

Ambachtelijkesmederij.nl
(06) 41916707

Jan van Koningsveld Glaskunst
Dat glas in lood niet alleen in klassieke gebrandschilderde kerkramen kan worden toegepast is inmiddels wel bekend. Tegenwoordig worden er in het atelier van Jan van Koningsveld steeds meer glas in lood ramen voor particulieren gemaakt. De techniek echter is nog steeds hetzelfde gebleven. Met behulp van een kartonnen sjabloon worden de stukken glas uitgesneden en vervolgens samengevoegd als een puzzel. Daarna worden de stukken glas omgeven door een loden profiel en gesoldeerd. Je kunt hier, naast glas in lood, ook terecht voor diverse soorten glass art.

Glassart.nl
06-25128408

Smederij Sven de Lang
Droom je van een mooie ijzeren toegangspoort bij je huis? Of een sierlijk hekwerk rondom je tuin? Kijk dan eens bij Smederij Sven de Lang in Kampen. Hij maakt ambachtelijk smeedwerk, zowel traditioneel als hedendaags, voor binnen en buiten. Deze smid restaureert, herstelt en vernieuwt alle soorten smeedwerk op historisch verantwoorde wijze. En of je nou een spectaculair hekwerk wilt of een eenvoudig ‘geheng’ voor een gerestaureerde boerenschuur, Sven maakt het met liefde.

Svendelang.nl
(06) 47662247

Jan van IJken oude bouwmaterialen
Van historische wandtegels en plavuizen tot natuurstenen wastafels, oude dakpannen, marmeren schouwen en wenteltrappen. Bij Jan van IJken oude bouwmaterialen vind je heel veel oude, authentieke en bijzondere bouwmaterialen. Hier kun je nog echt struinen naar mooie vondsten. Dus ga jij voor die ware blikvanger in je huis, dan moet je hier beslist een kijkje nemen. Op de site staat slechts een kleine greep uit het assortiment. Goed om te weten; op zaterdagmiddag is het hier meestal erg druk.

Oudebouwmaterialen.nl
(035) 5389752