Een laminaat vloer lijkt op een houten vloer, maar bestaat uit meerdere lagen kunststof. Hierdoor zijn laminaatvloeren vaak goedkoper in aanschaf, vochtbestendiger dan houten vloeren, verkleuren ze minder door zonlicht en zijn eenvoudiger zelf te leggen.
De meeste laminaatvloeren hebben een handig kliksysteem waardoor je geen lijm nodig hebt, maar de planken gewoon in elkaar kunt klikken. Ander voordeel is dat een laminaatvloer vrijwel niet werkt (krimpt of uitzet). Een gemiddelde laminaatvloer gaat vijfentwintig jaar mee, zonder dat je daar speciaal onderhoud aan hebt. Het is dus een minder duurzame optie dan een houten vloer. Je kunt een laminaatvloer ook niet opschuren zoals bij een houten vloer. Een ander nadeel van een laminaatvloer is dat het minder warm is, door de harde toplaag. Ook kun je krassen of beschadigingen door bijvoorbeeld het schuiven met zware meubels, vaak niet zo goed wegwerken of poetsen. Verder dien je bij het leggen aan een goede ondervloer te denken om geluid te dempen.
Linoleum vloeren
Linoleum bestaat uit natuurlijke materialen zoals jute, hars, kalksteen, lijnolie en houtmeel. Het is een duurzame en milieuvriendelijke vloersoort die zeer slijtvast is. Voor linoleum wordt ook wel de naam Marmoleum gebruikt, dit is echter een merknaam van linoleum vloeren van een bepaalde fabrikant.
Het belangrijkste voordeel van linoleum, naast de duurzaamheid, is misschien wel dat het antistatisch is. Dat maakt het een ideale vloer voor mensen met huisstofallergie en astma. Daarnaast is het kleurvast, voelt het warm aan, is geluid- en trilling dempend en brandveilig. Vaak kun je het prima combineren met vloerverwarming. Een linoleum vloer is niet geschikt voor vochtige ruimtes en je kunt geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken, omdat die de bovenlaag kunnen beschadigen.
Het plaatsen van de vloer kun je het beste aan een vakman overlaten, omdat het linoleum warm moet zijn. Linoleum is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en dessins, maar ook in tegels of stroken of banen. Populair qua dessin is bijvoorbeeld de betonlook. Wil je een persoonlijke touch aan je vloer geven dan bestaat er zelfs de mogelijkheid een foto of figuur in het dessin te integreren.
Vinyl vloer
Vroeger stond het bekend als een zeilvloer, tegenwoordig heet het vinyl en is de kwaliteit en keuze verbeterd. Het is een kunststof vloerbedekking die redelijk goedkoop is en in alle kleuren en patronen te krijgen is. Het is bovendien makkelijk schoon te houden.
Een vinyl vloer koop je in banen, stroken of tegels. Voor de afwerking heb je keuze uit decoratieve sierranden, hoeken en plinten. De voordelen van vinyl vloeren zijn dat je ze in elke ruimte kunt plaatsen, dus ook in de badkamer, dat ze warm en comfortabel aanvoelen, een geluiddempend effect hebben, olie en vetafstotend zijn en voorzien kunnen worden van een antisliplaag.
Omdat vinyl vloeren naadloos zijn, ogen ze strak. Wat gezondheid voor jezelf betreft is het goed te weten dat bij verbranding giftige chloorwaterstoffen vrijkomen die ernstige irritaties van ogen en luchtwegen veroorzaken.