Verticaal in plaats van horizontaal
Mensen die een radiator niet echt een sieraad vinden, kiezen voor vloerverwarming. In de meeste woningen zien we echter de paneelradiatoren. De vlakke of geribbelde horizontale verwarming onder de ramen. Soms worden ze weggewerkt in een ombouw.
Panelen en convectoren
Radiatoren bepalen de capaciteit van verwarmen. Paneelradiatoren geven geen stralingswarmte, maar worden verwarmd door de stroming van het water. Afhankelijk van het aantal panelen en convectoren wordt de capaciteit bepaald. Het maximum bedraagt drie panelen en convectoren. Dit is ook duidelijk zichtbaar omdat deze radiatoren een behoorlijke dikte kennen.
Lage temperatuur is laag vermogen
De meeste cv-ketels zijn combiketels die zowel het huis verwarmen en zorgen voor warm water. Voor de verwarming is een lager vermogen genoeg en is het minimumvermogen belangrijk voor een hoog rendement. Bij een lagere temperatuur van het water is er minder gas nodig wat gunstig is voor het verbruik. Om dit te bereiken dienen radiatoren een bepaald volume te hebben. Horizontale radiatoren hebben een betere warmteafgifte dan verticale radiatoren.
Verticaal is dikwijls design
Een verticale radiator heeft dikwijls een bijverwarming functie. In de badkamer worden design of handdoekradiatoren geplaatst in combinatie met een andere radiator of vloerverwarming. Designradiatoren zijn er in allerlei vormen en kleuren. In combinatie met vloerverwarming vormen ze een fraai object wat minder ruimte vraagt dan een horizontale radiator.
Smal of retro
Andere radiatoren zijn de zogeheten raam- en plintradiatoren. Het zijn smalle en lange radiatoren die laag op de vloer worden geplaatst. De hoogte van de radiatoren zijn 20 cm. Een echte designklassieker zijn de gietijzeren radiatoren. Deze radiatoren zijn in antieke of in een retro versie te verkrijgen. Het zijn kolomradiatoren die afhankelijk van het model één of meerdere kolommen hebben. Ze worden niet opgehangen maar staan vanwege het gewicht op pootjes. Gietijzer heeft als voordeel dat het warmte goed verspreid.
Een Cv-monteur is een vakman en installeert elke dag radiatoren en doet onderhoud van de ketel. Een handige doe-het-zelver kan mogelijk een radiator vervangen. Let dan wel op de aanvoer en afvoer van de radiator. Een verkeerde aansluiting betekent een minder warme radiator en dat is natuurlijk niet de bedoeling.