Voor veel mensen is het een droom: een huis kopen dat ze helemaal naar eigen wens kunnen verbouwen. Hypotheken verstrekken tegenwoordig echter alleen nog maar de aankoopsom. Als je uitgebreid wilt verbouwen zul je dus óf eigen vermogen moeten hebben, óf een extra lening af moeten sluiten. Ook zul je moeten beslissen of je alles zelf wil verbouwen of dat je dit wil laten doen. Denk er in het laatste geval wel aan dat een groot deel van je budget op zal gaan aan arbeidskosten.

Het kan dus al snel uit om zelf aan de slag te gaan. Zelfs als je twee linkerhanden hebt zijn er nog genoeg kleine dingen die je simpel en snel zelf kunt oplossen. Dit kan je op termijn een flinke besparing opleveren! Je hoeft immers geen vakman te zijn om een keuken eruit te slopen en ook een likje verf op de muur is zo geregeld.

Het juiste gereedschap

Ook grotere klussen, zoals het isoleren van de zolder of het zetten van een wand, kan je prima zelf doen. Netjes klussen begint echter bij goed gereedschap. Als je besluit om zelf je woning om te toveren tot je eigen kleine paleisje is het dus verstandig om eerst te investeren in kwalitatief gereedschap. Onmisbaar bij het verbouwen van je huis is een goede afkortzaag. Afkortzagen zijn elektrische zagen waarmee je simpel en snel hout in de perfecte hoek kunt afzagen. Het zaagblad van afkortzagen is in te stellen in verschillende hoeken zodat je zonder moeite perfecte verbindingen kunt zagen. Dit scheelt een hoop tijd en frustratie!

Cosmetisch of vierkante meters?

Misschien heb je een huis gekocht waar je de rest van je leven in wil blijven wonen. Het is echter ook mogelijk dat je je huis wilt verbouwen zodat je het later voor een hogere prijs weer kunt verkopen. Indien je gaat verbouwen is het verstandig om eerst na te gaan wat het doel van de verbouwing is: wil je het woongenot vergroten of wil je juist waarde toevoegen? Denk er in het eerste geval aan dat smaak zeer persoonlijk is. Jij vindt die extravagante badkamer of keuken wellicht fantastisch, maar de kans is groot dat nieuwe kopers het er meteen uit slopen. Puur cosmetische verbouwingen zullen dus niet veel waarde toevoegen aan je huis. Als je van plan bent je huis binnen enkele jaren weer te verkopen is het dus verstandiger om de woning neutraal te houden. Indien je zoveel mogelijk waarde toe wil voegen kan je je het beste focussen op vierkante meters. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het realiseren van een uitbouw of het aanbrengen van een dakkapel.

Comfort en duurzaamheid

Welke klussen je ook wilt gaan doen, denk om te beginnen vooral aan wooncomfort voor jezelf. Energiebesparende aanpassingen en goede isolatie zijn zonder uitzondering verstandige investeringen en zorgen voor een prettig leefklimaat. Zo voeg je op een duurzame manier waarde toe aan je woning, en het levert je ook nog eens een energiebesparing op!